Adrian Severin a elaborat cererea după ce a executat patru luni din pedeapsa de patru ani, primită pentru luare de mită şi trafic de influenţă, el având dreptul la o astfel de solicitare, doar după ce avea o treime din pedeapsă executată, respectiv un an şi patru luni.
Solicitarea lui Severin trebuia să fie discutată marţi de Judecătoria Sectorului 5, însă judecata nu a mai avut loc, deoarece fostul europarlamentar a anunţat că îşi retrage solicitarea. “Ia act de retragerea cererii de liberare condiţionată. Obligă condamnatul la 200 de lei cheltuieli judiciare către stat”, se arată în decizia instanţei, care poate fi contestată în trei zile.
Acesta a formulat cererea de liberare condiţionată la Judecătoria Sectorului 5 în 17 ianuarie, iar la primul termen de judecată, din 21 februarie, instanţa a decis amânarea termenului, pe motiv că Severin nu avea avocat. Când a fost stabilit următorul termen, adică pe 7 martie Adrian Severin nu a fost adus din penitenciar la instanţă, iar judecătorul a constatat că sunt motive procedurale de amânare a cauzei, întrucât nu a fost citat la penitenciarul în care este în prezent, iar instanța a hotărât rechemarea acestuia pe ntru încarcerat, marţi 21 martie, potrivit news.ro
Fostul parlamentar a cerut să fie liberat condiţionat, după ce a ispățit patru luni din pedeapsa de patru ani de închisoare primită pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Trebuie reținut faptul că acesta a fost judecat în baza vechiului Cod penal şi are 62 de ani, astfel că poate fi liberat condiţionat după ce execută o treime din pedeapsă. De la data condamnării şi până în 21 martie, Adrian Severin a executat 125 zile de detenţie din cele 486 care ar fi trebuit să le execute.
Acesta a primit o condamnare definitivă, în data de 16 noiembrie 2016, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită şi trafic de influenţă, deoarece în perioada decembrie 2010 – martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la ŢSunday Times” de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
În timpul investigației jurnalistice, trei europarlamentari Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser – ar fi acceptat „să-şi vândă serviciile” unor jurnalişti ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.