Unul din principalele atuuri ale gentului de turism este empatia. Dacă nu ești destul de apropiat de oameni, nu-i vei înțelege niciodată cu adevărat și nu vei putea să le recomanzi nimic din ce își doresc ei. De asemenea vei avea nevoie de studii de specialitate. Un bun agent de turism nu este doar un bun cunoscător al geografiei și istoriei unui loc anume, dar este ți un bun negociator, astfel că măcar un curs de economie de bază nu îți va strica. Ba chiar poți lua exemplul studentei sucevene care și-a deschis agenție de turism cu ajutorul fondurilor europene. Agentul de turism trebuie să fie un bun comunicator şi psiholog, negociator şi creativ. O persoană care lucrează în turism trebuie să fie un creator de servicii. Să unească dorinţele şi visele clienţilor cu ceea ce oferă piaţa. Nu pot face promisiuni fără acoperire, deoarece în acest domeniu credibilitatea este foarte importantă.
În plus, nivelul de pregătire al celui care lucrează într-o agenție de turism este cu adevărat supus unei formări continue, tocmai datorită faptului că trebuie să învețe mereu noi și noi lucruri (destinații, obiective turistice specifice, metode și tehnici de promovare și de vânzare, limbi străine etc.). iar pentru a fi un bun agent de turism îți trebuie și „un strop” de implicare și dorința de a reuși.
Trebuie să ştie să îşi prezinte marfa şi să convingă clientul să cumpere. Pentru asta, este esential ca agentul să știe bine cel puțin două limbi străine și să aibă o cultură generală serioasă, incluzând geografie, istorie, artă, etnologie. Agentul trebuie să gestioneze fluxul de informaţii, să le clasifice şi să înveţe cât mai multe din toate segmentele de piaţă. El va trebui să cerceteze ofertele, să contracteze servicii de transport turistic şi servicii turistice, ticketing-rezervări şi să vândă bilete de transport internaţional, avion şi autocar. E necesar ca agentul să conceapă programe, să aibă studii de marketing, să deruleze contracte cu prestatorii interni şi externi, să întocmească documentele necesare turistului pentru serviciile cumpărate, să studieze piaţa autohtonă şi internaţională şi să promoveze vânzările.
În plus, mai trebuie să știi că un agent de turism nu este cel care îți ia banii pentru ceva ce ai putea face și tu, pentru că organizarea unui sejur perfect nu este deloc ușoară. Te provoc să încerci să îți pui la punct sejurul, de unul singur, și apoi să apelezi la un agent de turism, pentru a vedea diferența. Atenția la detalii și bunele abilități manageriale sunt un mare plus pentru toși cei care sunt într-adevăr buni agenți de turism. Și cum iarna abia începe, te provoc să mergi pe pârtiile din Bucovina, sau să te bucuri de bucatele tradiționale de la pensiounile din jur, pentru că viața e făcută din momente frumoase, nu din zile goale.
Lasa un raspuns