De fiecare dată când mergem la medic și ni se recomandă efectuarea unui set de analize, pe listă găsim colesterolul. Mulți știu că acesta este de două tipuri, bun și rău. Află în continuare care este rolul colesterolului în organism și cum poți să previi creșterea valorii acestuia.
Colesterolul este un tip de grăsime de care organismul are nevoie pentru a funcționa în parametrii normali, este produs de ficat și se regăsește în sânge. Se concentrează la nivelul ficatului, măduvei spinării, a creierului dar și la nivelul plăcii de aterom, conducând la ateroscleroză. De obicei, ficatul produce între unul și două grame de colesterol, iar tot ce depășește această cantitate poate crește riscul de afecțiuni cardiace.
Persoanele care au un nivel crescut al colesterolului nu au niciun fel de simptome, astfel că este foarte important ca analiza pentru măsurarea acestuia să se facă regulat.
Trebuie spus că pe măsură ce înaintăm în vârstă, colesterolul tinde să crească. Bărbații, în general, au un risc mai mare decât femeile să se confrunte cu niveluri mai ridicate ale colesterolului.
Termenul tradițional de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide: Lipoproteine de densitate mică (LDL) sau colesterolul rău și Lipoproteine de densitate mare (HDL) sau colesterolul bun.
Trebuie precizat că valoarea optimă pentru colesterolul total este de 170 mg/dL sau mai puțin, în timp ce valoarea optimă pentru colesterolul HDL este de 45 mg/dL sau mai mult, iar valoarea optimă pentru colesterolul LDL este de 110 mg/dL sau mai puțin.
Cine este predispus la niveluri ridicate de colesterol: femeile care sunt la menopauză, bărbații peste 45 de ani și femeile cu vârsta de peste 50 de ani, persoanele care au un istoric familial de boli de inimă, persoanele care suferă de obezitate, oamenii care au un stil de viață sedentar, persoanele care fumează foarte mult, precum și indivizii care au probleme legate de greutatea corporală, mai ales cei cu obezitate abdominală.
Rolul alimentației în menținerea valorilor normale ale colesterolului
Pentru a menține colesterolul în valori normale, medicii recomandă o dietă bogată în fructe și legume, atenție mare la cantitatea de sare consumată zilnic, renunțarea la fumat, precum și cât mai puțin alcool și stres.
De asemenea, un rol important în ceea ce privește colesterolul îl au carbohidrații. Aceștia se regăsesc în alimente, precum: toate cerealele (orez, quinoa, porumb, făină), unele legume (cartofii sunt bogați în carbohidrați, fasolea dar și unele legume verzi), paste, biscuiți, prăjituri, tort, pizza, bere, cidru, vin sau chiar popcorn. Mai multe informații despre carbohidrați și rolul acestora găsiți aici.
Lasa un raspuns