Începând cu luna iulie a acestui an, cetățenii din localitățile Arbore și Marginea sunt victimele a două focare de hepatită acută virală tip A.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, până în prezent au fost raportate 16 cazuri de îmbolnăvire la copii cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani. În urma cercetărilor s-a constatat că familiile din care provin copiii bolnavi sunt înrudite și se vizitează frecvent. Aceștia au fost internați în cadrul secției de boli infecțioase a Spitalului Municipal Rădăuți, unde urmează tratament de specialitate. Pentru a împiedica extinderea focarului, tuturor persoanelor ce au intrat recent în contact cu familiile din care provin copiii, le-a fost administrat vaccinul antihepatic de tip A și au fost recoltate probe de apă din fântânile familiilor bolnavilor.

„Deoarece rezultatele tuturor probelor sunt necorespunzătoare atât chimic și bacteriologic, am informat cele două primării în vederea luării măsurilor de avertizare a populației privind pericolul consumului de apă din aceste surse și necesitatea efectuării dezinfecției acestora. DSP Suceava a distribuit substanțele dezinfectante necesare în cele două comunități”, a precizat șeful Direcției de Sănătate Publică, Ludovic Abiței.

Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariția si extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu și cauza actualului focar de hepatită. Medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemiologică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.