A dat Dumnezeu și s-au terminat și alegerile. Doi ani de ură crâncenă au fost dați deoparte. Acum am rămas doar cu ura. Totuși, dacă nu vom avea alegeri anticipate… și la cât țin parlamentarii noștri de scaune, e aproape imposibil de realizat așa ceva, oricât ar fi de necesare, vor urma 3 ani de relativă acalmie. O acalmie în care poporul va sta cu fruntea jos, în noroi, iar clasa politică pe un piedestal spunându-ne cât de mult ne doresc nouă binele. Discursuri peste discursuri vor umple acest interval de timp, în care noi tot vom aștepta și nimic relevant nu se va întâmpla.

Fiecare partid va da vina pe celălalt pentru nearealizările guvernării, deoarece încă nu s-a ajuns la acea maturitate politică în care partidele să fie capabile să-și recunoască vina în fața poporului și să și-o asume. Mereu va fi de vină celălalt sau „greaua moștenire”. Niciodată nu vor recunoaște că au pus persoane prea puțin pregătite în funcțiile publice de decizie, nici picurați cu ceară.

Personal, și nu cred că numai eu, m-am săturat de povestea asta cu greaua moștenire cum mă săturasem de borșul cu barabule când eram mic. Nu mi se pare nimic mai josnic și mârșav decât să dai vina pe cei „dinainte”. La ce mai iei guvernarea dacă nu ești în stare să rezolvi lucrurile? Treburile trebuie rezolvate. E irelevant pentru noi, oamenii de rând, ce „ai moștenit” tu. Pe noi soluțiile ne interesează și nu la nivel teoretic, ci la nivel practic. Poți rezolva problemele țării, foarte bine, bravo, te mai votăm. Nu poți, pa! Dar recunoaște dacă ești depășit de situație. Nu mai sta la guvernare dacă locul tău nu-i acolo. Du-te acasă tu, Guvern ipocrit, indiferent de partidul care te girează și nu mai încurca evoluția țării. Orice prelungire a agoniei ne dăunează și nouă, ca popor și ție, ca partid. Pierdem toți cu astfel de atitudini, care sfidează orice logică. Pentru ce să stai la guvernare dacă nu te pricepi? Așteptând o minune? Minunile nu vin la oamenii nepregătiți. E adevărat că norocul dă peste ei, dar minunile nu se produc. Și norocul, în acest context, e mai mult pe persoană fizică, fără a influența prea mult binele colectiv.

În materie de guvernare, numai oamenii bine pregătiți pot face minuni cu o țară. Până când parlamentarii nu vor înțelege acest aspect simplu, vom merge mai departe cu viteza melcului și vom da înapoi cu viteza iepurelui. E drept, că și noi, votanții, avem vina noastră că trimitem acolo oameni „pe alese”. Chestia e că nu prea avem spțiu de manevră cât timp votul este pe liste. Dacă votul ar fi uninominal, altfel ar sta treaba. Momentan, pe liste, pe lângă 10 oameni onești, se va găsi și un prost. Fiind pe liste, n-ai cum să-l eviți. Și tocmai prostul ăsta face câte una, încât 10 înțelepți n-au cum s-o dreagă. Ba mai mult, pentru că știe să se facă remarcat, ajunge la un moment dat și ministru. Apoi ne mirăm de ce se întâmplă!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.