„Această lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv şi va asigura un aer curat. Legea va duce la o România mai sănătoasă, iar o România mai sănătoasă este una mai prosperă. (…) Aş vrea să atrag atenţia asupra procedeului prin care această lege a devenit realitate în România. Ca ambasador al SUA în România, scopul meu este să promovez democraţia şi consolidarea instituţiilor din România. Această lege împotriva fumatului exemplifică cel mai bine procesul democratic din România. În urmă cu cinci ani, un grup de cetăţeni a început o cruciadă de susţinere a unei chestiuni în care credeau profund: promovarea sănătăţii şi inspirarea de aer curat. Membrii grupului au colaborat pentru a recruta noi membri, au devenit o voce şi au devenit Coaliţia România Respiră şi au folosit reţele de socializare pentru a-şi distribui mesajul”, a menţionat diplomatul marţi la o conferinţă despre această lege organizată la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
Hans Klemm a adăugat că România este „chiar cu un pas înaintea” SUA având în vedere că acolo nu există încă o lege naţională în acest sens.
„Felicit din nou România pentru acest caz foarte important, sunteţi chiar cu un pas înaintea noastră, cu un pas înaintea lucrurilor pe care le-am realizat noi în Statele Unite ale Americii. De un an fumatul este interzis în instituţiile administraţiei publice, în aeroporturi, dar nu avem o lege naţională care să impună acest lucru”, a arătat şeful reprezentanţei diplomatice americane.
Prezent la conferinţă, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a afirmat că pe 24 februarie va fi lansată o primă etapă a programului privind educaţia pentru sănătate.
„Se vorbeşte zilele acestea foarte mult de profilaxie. Ministerul Sănătăţii îşi asumă în mod hotărât acest aspect prin programul sectorial de guvernare şi şi-a făcut un obiectiv: Educaţie pentru sănătate. S-a lucrat mult în ultimii 25 de ani la un astfel de program. Am reuşit să îi reunim pe toţi sub egida Preşedinţiei României şi în 24 februarie vom lansa o primă etapă a acestui program, prin care ne dorim să creăm atitudini sănătoase încă din copilărie, nu să interzicem pur şi simplu, fiindcă nu o facem de dragul de strica calitatea vieţii celor care fumează, dar cred că, pentru a aduce un singur argument, ar trebui să se gândească la viitorul copiilor care nu vor fi expuşi la fum de ţigară. Este un efort al societăţii civile şi este excepţional ce s-a întâmplat. Este extraordinar cum toţi responsabilii – societatea civilă, societăţile profesionale – şi-au dat mâna şi au reuşit să finalizeze acest lucru”, a afirmat ministrul.
Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun – aşa-numita lege antifumat – a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 februarie şi va intra în vigoare la jumătatea lunii martie.
Lasa un raspuns