În scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare, în perioada 17 martie – 07 aprilie 2025 DSVSA Suceava a verificat unităţi de alimentaţie publică (restaurante, pensiuni turistice, rulote fast-food, pizzerii), unităţi de comercializare produse alimentare (magazine, supermarketuri, hypermarketuri, carmangerii, măcelarii, depozite alimentare), abatoare, unităţi procesare lapte, pieţe agroalimentare/târguri; controale în trafic cu reprezentanţii IPJ Suceava.
Potrivit directorului DSVSA Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, au fost verificate 233 de obiective autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din care: abatoare – 17, centre sacrificare miei – 2, unităţi prelucrare lapte/îngheţata – 5, unităţi procesare carne/carmangerii/măcelarii – 19, unităţi alimentaţie publică (restaurante/ pizzerii/ pensiuni turistice/baruri/ fast food/cantine/ catering – 103, laboratoare cofetărie/patiserie – 8, hypermarket/ supermarket/ magazine alimentare – 59, pieţe agroalimentare – 12, unităţi comercializare peste – 5.
Au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale în valoare de 142.400 ron şi 38 avertismente.
În județul Suceava există 8 unităţi autorizate/abatoare pentru sacrificarea ovinelor/mieilor. În plus pentru această perioadă au fost autorizate şi 2 centre temporare de sacrificare a mieilor (cu aprobarea primăriilor şi avizul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care sunt supravegheate permanent de medici veterinari oficiali pe toată durata funcţionării acestora).
Proprietarii crescători de ovine care au fost aprobaţi/avizaţi pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor în perioada 10 – 19.04.2025 sunt:
- Dolceanu Aurel – Suceava;
- Şuiu Gheorghe – comuna Pătrăuţi.
„În continuare recomandăm populaţiei, ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală, SĂ NU SE FACĂ din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor,etc, locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare”, a transmis directorul DSVSA Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc.
Neregulile în domeniul siguranței alimentelor, pot fi sesizate la D.S.V.S.A.-0230/522.848, la numerele de telefon afişate la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, precum şi la numărul de telefon cu apelare gratuită ţel. verde 0800.826.787.
Lasa un raspuns