În perioada 11 iunie – 9 iulie, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au efectuat mai multe controale care au avut ca scop prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Astfel, s-au verificat unităţi în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică produse alimentare de origine animală şi nonanimală, cu precădere în zonele de interes turistic.

Din totalul de 178 de unităţi controlate –autorizate/înregistrate sanitar veterinar, 5 au fost Abatoare, 11 unităţi prelucrare lapte, 9 unităţi procesare carne/carmangerii/măcelarii, o unitate de procesare pește, 49 de unităţi alimentaţie publică (restaurante/ pizzeria/ pensiuni turistice/ baruri/ fast food/ cantine/ catering, 10 laboratoare cofetărie/ patiserie,  82 de unități de tipul hypermarket/ supermarket/ magazine alimentare,  3 pieţe agroalimentare și 8 brutării.

Inspectorii DSVSA Suceava au aplicat 13 sancțiuni, în cuantum de 55 400 de lei.

Astfel, au fost aplicate 5 amenzi în valoare de 23.000 lei, la 5 unităţi de alimentaţie publică, pentru abateri de la normele de igienă (manipularea produselor alimentare  de origine animală cu încălcarea normelor de igienă), etichetare/ depozitare neconforme.

4 amenzi, în valoare de 4.200 lei au fost aplicate la unități precum marketuri/supermarketuri/magazine alimentare, pentru abateri de la normă de igienă şi etichetare/depozitare. De asemenea, a fost aplicată o  amendă în valoare de 2.000 lei la o brutărie De asemenea, 5 pensiuni au primit amenzi în valoare de 26.200 lei. De altfel, un bar din județ a primit o propunere de închidere.

Potrivit reprezentanților DSVSA Suceava, au fost sancţionate un număr de  20 de unităţi cu avertismente.

În scopul prevenirii apariţiei Pestei Porcine Africane, medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A.  au efectuat un număr de 174 controale la stâni şi cantoane silvice, în gospodării ale populaţiei care deţin porcine şi nu sunt înregistrate în BND (Baza Naţională de Date), în exploataţii ce deţin suine şi care sunt situate la periferia localităţilor.

În unele cazuri au fost  constatate încălcări ale legislaţiei privind înmatricularea suinelor şi nerespectarea regulilor de biosecuritate fiind aplicate un număr de 21 de amenzi în valoare  de 24.600 de lei.

S-au efectuat un număr de trei controale în exploataţiile comerciale de suine verificând condiţiile de biosecuritate şi recoltând probe pentru supraveghere activă a pestei porcine.

Au fost verificate două exploataţii comerciale de creştere a puilor de carne în scopul stabilirii modului în care se respectă condiţiile sanitare veterinare în ceea ce priveşte supravegherea salmonelozelor.

Nu au fost depistate nereguli în ceea ce priveşte aspectele menţionate.

Au fost verificate un număr de 81 de circumscripţii sanitare veterinare de asistentă în scopul verificării modului în care au fost decontate acţiunile sanitare veterinare şi cele de înmatriculare iar  11 din acestea au fost verificate prin supracontrol .

Au fost verificate un număr de 13 exploataţii cu mai mult de cinci capete suine pentru respectarea condiţiilor de biosecuritate şi înmatriculare a suinelor, în 10 cazuri proprietarii fiind sancţionaţi cu avertismente.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.