În timp ce pandemia de coroanvirus continuă să facă ravagii în țară, înregistrând astăzi numai puțin de 15.410 cazuri noi, mesajele conspiraționiste se înmulțesc pe rețelele de socializare. Dacă șa începutul epidemiei cele mai multe dintre acestea contestau existența virusului, astăzi multe dintre ele contestă eficiența vaccinului. Principalii vectori de comunicare în cazul pandemiei de coronavirus – medicul Valeriu Gheorghiță, Raed Arafat și președintele Klaus Iohannis – au partea lor de vină pentru modul incomplet în care au comunicat cu publicul. Câteva mesaje bine punctate ar fi putut să facă lumină în cazul așa-zisei chestiuni a eficienței vaccinului anti-COVID.

Despre eficiența vaccinului

Pe rețelele de socializare se pune tot mai mult problema eficienței vaccinului. Fie din cauza lipsei de cunoștințe pe marginea acestui subiect, fie din motive care țin de predispoziția fiecărui individ pentru teorii conspiraționiste și anti-științifice tot mai mulți par a nu înțelege cum stau lucrurile în realitate. Dacă în alte state din Occident principalii vectori de comunicare ai guvernului au explicat pe îndelete cum stau lucrurile în cazul eficienței vaccinurilor, la noi lucrurile au fost prea puțin lămurite.

Toate tipurile de vaccin aprobate pentru țara noastră și pentru Uniunea Europeană (BioNTech & Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson) oferă un grad ridicat de protecție odată ce schema de vaccinare a fost completă. Trei dintre vaccinuri – BioNTech & Pfizer, Moderna, AstraZeneca – necesitau inițial două doze, iar Johnson & Johnson necesita o singură doză. Chestiunea fundamentală ținea însă de modul în care această protecție era construită în timp. Odată făcut vaccinul acesta ajungea să protejeze organismul în decurs de câteva zile. În cazul Pfizer de pildă, protecția de 95% era asigurată la câteva zile după doza a doua. În timp însă protecția oferită de vaccinuri scade, prin urmare experții în sănătate publică la nivel mondial au concluzionat că este nevoie de o a treia doză (booster) pentru a spori din nou imunitatea organismului.

Tocmai de aceea protecția oferită de vaccinuri reprezintă de fapt o funcție de timp. Inițial imunitatea este construită treptat în decurs de câteva zile, însă ea scade progresiv odată cu trecerea timpului, iar după 6 luni de zile aceasta scade sub 50%. Asta înseamnă că practic o persoană vaccinată în urmă cu 6 luni de zile are șanse 50 – 50 să contacteze virusul în prezent. Mai mult, odată vaccinată cu doza booster, este nevoie de câteva zile pentru a reveni la o imunitate de 95%. Prin urmare, după 6 luni de zile de la ultima doza, personale vaccinate ar trebui să se comporte, din precauție, ca și cum nu ar fi vaccinate pentru că există efectiv șanse 50% – 50% să contacteze virusul, chiar dacă acesta nu se va manifesta la fel de violent ca în cazul nevaccinaților.

În efortul lor de a comunica, autoritățile fie au folosit adesea un limbaj mult prea tehnic, fie s-au ferit cu totul să explice pe larg problema protecției oferite de vaccinuri. Mulți au ajuns la concluzia greșită că vaccinurile sunt astfel ineficiente sau inutile. În realitate o combinație între vaccinare și protecție individuală (purtarea măștii, evitarea aglomerațiilor, spălarea mâinilor etc.) ar fi trebuit să fie suficiente pentru a depăși cu bine valul 4 al epidemiei. Președintele a anunțat între timp că masca va deveni obligatorie peste tot, atât pentru vaccinați, cât și pentru nevaccinați, o mișcare logică în contextul celor spuse anterior, dar care trebuia luată mult mai devreme.

În final, o combinație între prevenția individuală și vaccinare ar trebui să conducă la stabilizarea valului 4 și în cele din urmă la depășirea lui, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.