Pe măsură ce valul 5 al pandemiei de coronavirus, generat de apariția tulpinii omicron, începe să își facă simțită prezența și în România, autoritățile continuă să abordeze lucrurile prin optica valurilor anterioare. Noile măsuri restrictive demonstrează exact lucrul acesta. Dar în lupta cu tulpina omicron, lucrurile ar putea și ar trebui să fie abordate diferit.
Noi date privind tulpina omicron
Pe 31 decembrie, Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (Health Security Agency) a dat publicității o importantă analiză. Deși descoperirile sunt provizorii încă, analiza arată că riscul ca o persoană infectată cu tulpina omicron să fie spitalizată este de două ori mai mic decât în cazul tulpinii delta, iar riscul de avea nevoie de îngrijiri de urgență este și mai mic.
La fel de importantă este și distincția între persoanele vaccinate și cele nevaccinate. Analiza din Marea Britanie, care a avut la bază vaccinurile AstraZeneca, Moderna și Pfizer, a estimat că persoanele care au primit două doze de vaccin plus doza booster sunt cu 88% mai puțin probabil să fie spitalizate decât cele nevaccinate. Dacă o persoană se infectează și a primit doar două doze de vaccin, tot există doar o probabilitate de 35% să fie internată în spital.
Oficialii americani din domeniul sănătății au observat, la rândul lor, că tulpina omicron este mai puțin severă decât tulpina delta. În Africa de Sud, țara care a raportat primele cazuri de infectare cu noua tulpină omicron, studiile arată că șansele de a fi spitalizat sunt cu 80% mai mici decât în cazul altor tulpini, asta deși Africa de Sud stă prost la capitolul vaccinare.
Un război diferit
Datele provizorii sugerează două concluzii. În primul rând, tulpina omicron este mai contagioasă, transmițându-se mai rapid, dar mai puțin severă decât tulpina delta. În al doilea rând, vaccinurile, în special toate cele trei doze, sunt foarte eficiente în prevenirea apariției formelor grave și a decesului. Asta înseamnă că ne aflăm într-o situație fundamental diferită de cea în martie 2020, când coronavirusul mătura lumea. Nu ar trebui să avem nevoie de restricții severe de călătorie și nu ar trebui să mai închidem școli. În schimb, trebuie să facem o distincție și mai clară între cei vaccinați și cei nevaccinați. Totodată, trebuie gândite măsuri pentru a încetini răspândirea virusului, astfel încât sistemul de sănătate să nu fie supraîncărcat.
Majoritatea instituțiilor de sănătate au recomandat scurtarea perioadei de izolare. În România avem 7 zile pentru persoanele vaccinate și 10 zile pentru persoanele nevaccinate. Dar chiar și așa, această scurtare operată zilele trecute este în continuare mai mare decât în alte state. În SUA, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a recomandat înjumătățirea perioadei de izolare de la 10 la 5 zile. Pentru persoanele complet vaccinate, în acest moment infectarea cu tulpina omicron este comparabilă cu o răceală. Nu ar trebui să forțăm aceste persoane să se izoleze 7 zile.
Guvernul ar trebui să gândească un nou set de reguli pentru persoanele vaccinate. Știm deja din statistici că acestea vor pune mult mai puțină presiune pe sistemul de sănătate decât persoanele nevaccinate. Dincolo de vaccin, autoritățile ar trebui să continue testarea în masă și încurajarea purtării măștilor bune. În acest al doilea caz, autoritățile au luat deja măsuri cerând purtarea măștilor de tip FFP2, inclusiv în aer liber. Măștile ar trebui să fie în același timp ieftine și accesibile tuturor.
De la pandemie la endemie
Virusologul principal din Germania a spus că omicron ar putea deveni prima tulpină „post-pandemică”, ceea ce ar putea duce la transformarea pandemiei în endemie – nu atât de letală și una cu care vom trăi ca și gripa. Vaccinarea rămâne însă principala modalitate prin care vom ajunge acolo, iar așa cum vedem din studiile experților în sănătate publică, o mare parte din populația lumii se îndreaptă deja spre această nouă etapă, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns