Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat ieri că va demara un Plan Național de Control, începând de astăzi, pentru a determina prevalența Escherichia Coli (E-coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Radu Roatiș Chețan, a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 16 mai și până la sfârșitul anului, să desfășoare un Plan Național de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

Activitățile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unități de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri și piețe agroalimentare și dozatoare de lapte.

Toate probele recoltate în cadrul acțiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă și Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Pentru ca acțiunile ANSVSA de prevenire a contaminării produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogenă să fie eficiente, este imperios necesar ca Direcțiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică, activitățile de informare și educarea a cetățenilor privind normele de igienă și măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariției acestui tip de îmbolnăviri. La fel de importantă, în acest sens, este colaborarea strânsă între toate instituțiile statului cu atribuții și responsabilități în protejarea sănătății publice, se mai arată în comunicat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.