Noua echipă de conducere a liberalilor discută zilele acestea strategia privind votul la moțiunea de cenzură. Potrivit unor surse liberale, în primă fază, liberalii vor negocia cu fiecare parlamentar în parte sau și pe grupuri, cu oameni din PSD, grupări din USRPLUS și chiar cu cei de la AUR, pentru ca moțiunea de cenzură să nu treacă la vot. Însă, liberalii au și un plan B. Dacă moțiunea de cenzură va trece, totuși, la vot, va intra în scenă președintele Klaus Iohannis. Mai exact, șeful statului va desemna un nou premier pentru formarea majorității, iar în ultima zi înainte de votul de învestitură premierul desemnat își va depune mandatul. Potrivit surselor PS News, ”premierul de sacrificiu” ar putea fi ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, sau ministrul de Interne, Lucian Bode.
În acest context, se va ajunge din nou la negocieri, însă condițiile impuse de USRPLUS vor fi greu de acceptat, mai ales în contextul în care președintele Klaus Iohannis va solicita reîmpărțirea ministerelor și excluderea unor miniștri, precum Cătălin Drulă sau Stelian Ion. În acest caz, Klaus Iohannis va desemna un nou premier în persoana aceluiași Florin Cîțu, se vor relua negocierile, iar în cazul în care nu se va stabili o nouă majoritate, se va ajunge din nou în situația în care să cadă la votul din Parlament. Ulterior, președintele Klaus Iohannis îl va desemna pentru a doua oară pe Florin Cîțu premier, forțând alegerile anticipate.
De altfel, surse liberale au precizat pentru PS News că, în acest moment, nu există în interiorul PNL scenariul cu un guvern minoritar. Acesta ar putea fi pus în aplicare doar în situația în care liberalii vor scăpa marți de moțiunea de cenzură.
PSD susţine varianta alegerilor anticipate
Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că PSD va propune în şedinţa Birourilor permanente reunite ca moţiunea de cenzură intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”a social-democraţilor să fie dezbătută joi şi votată luni. Liderul PSD a adăugat că singura soluţie şi decizie luată în Consiliul Politic Naţional al partidului este varianta alegerilor anticipate.
„Nu credem că se mai poate reseta sau crea o altă coaliţie care să guverneze în continuare. Alegeri anticipate, asta e decizia şi soluţia PSD în acest moment. Preşedintele României dă un decret. Acel decret îi va fi înmânat domnului preşedinte când nu e cazul. Preşedintele României trebuie să îl desemneze pe Alexandru Rafila să fie premier, după ce a câştigat PSD alegerile. Nu trebuie să dea mandatul unui Guvern pierzător”, a adăugat Ciolacu.
Alegerile parlamentare anticipate au ca efect scurtarea mandatului parlamentar şi pot fi declanşate la iniţiativa preşedintelui României, în baza articolului 89 din Constituţia României. Astfel, preşedintele poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Constituţia României prevede trei interdicţii cu privire la dizolvarea Parlamentului. Prima se referă la faptul că, în cursul unui an, dizolvarea Parlamentului este permisă o singură dată. A doua interdicţie constă în faptul că în ultimele şase luni de mandat prezidenţial, preşedintele nu poate dizolva Parlamentul. A treia condiţie prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de mobilizare, de război sau de urgenţă. Drept urmare, singura variantă de a împiedica organizarea alegerilor anticipate, dacă se va ajunge acolo, este ca Guvernul să revină la starea de urgență generată de pandemia de coronavirus, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns