Joi, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a făcut apel la respectarea măsurilor de igienă și distanțare socială, în contextul în care România a atins un nou record negativ, 614 cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore.

Șeful statului a precizat și că pandemia de coronavirus a scos la iveală „fragilități sistemice, precum o economie puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută, capacitate administrativă scăzută”.

„Am transmis Parlamentului o dare de seamă privind acțiunile din timpul Stării de urgență. Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile pe perioada stării de urgență. Documentul conține propuneri de măsuri pentru provocări similare. Pandemia Covid-19 a generat o criză la nivel mondial. Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor. Ne aflăm azi la aproape jumătate de an de la momentul în care OMS recunoștea riscurile majore ale epidemiei cu noul coronavirus.

Realitatea ne arată acum că pericolul unei răspândiri masive a virusului, care să nu poată fi ținută sub control, a putut fi evitat doar prin măsuri ferme. Revenirea acasă a unui număr important de români a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru autorități și un argument pentru instituirea stării de urgență. A fost nevoie de o intervenție rapidă a autorităților pentru sprijinirea populației și firmelor. Evoluția situației epidemiologice a condus la evidențierea unor carențe majore în sisteme publice, mai ales în cel medical.

Mai mult, pandemia a scos la iveală fragilități sistemice, precum o economie puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută, capacitate administrativă scăzută. În pofida acestor condiții deosebite, instituțiile implicate direct în managementul crizei au reușit, prin implementarea unor măsuri dure, excepționale, să diminueze efectele negative ale epidemiei COVID-19, acționând rapid, proporțional și eficient. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicarea personalului medical. Datorită modului în care toți actorii implicați și în special cei aflați în prima linie și-au făcut datoria, a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești.

De asemenea, răspunsul cetățenilor la apelul autorităților a fost unul covârșitor pozitiv. Deși restricțiile impuse au fost fără precedent în perioada postdecembristă, justețea și proporționalitatea acestora au fost întărite și de comportamentul majorității cetățenilor, care le-au asimilat și le-au integrat în viața lor de zi cu zi. La rândul lor, sectorul neguvernamental și cel economic s-au alăturat demersului statului.​​​​​​​

Țin să menționez una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat și, iată, ne confruntăm în continuare. Lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite, astfel că în cele mai critice momente sanitare a trebuit să ajustăm din mers și legislația. În viața unui stat există situații excepționale care impun măsuri excepționale, situații în care chiar paradigma acțiunii statale se schimbă.

Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor. Românii au nevoie de argumente raționale, solide, de soluțiile cele mai bune pentru societate. E nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar: virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege sau prin negarea lui. Fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul legislativ necesar. Am intrat de jumătate de an într-o perioadă cu extrem de multe incertitudini”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă de la Palatul Cotroceni.

România înregistrează joi, 9 iulie, cel mai grav bilanț de COVID-19, de la debutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 614 noi îmbolnăviri. Bilanțul infecțiilor cu coronavirus a ajuns astfel la 30.789.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.