Eugen Mogoș șeful APIA Suceava, a precizat că fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetaţia pajiştilor permanente încalcă Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8) şi vor fi sancţionaţi .

„Cei care au semnat contracte de subvenții știu de această condiție, ei neavând voie să dea foc la miriști sau pășuni. APIA are un protocol semnat cu ISU și cu Garda de Mediu, care ne sesizează eventualele abateri. De aceea îi atenționez pe cei care vor da foc la miriști sau păjuni să nu se joace cu focul, deoarece vor fi arși la buzunare. Arderea resturilor vegetale e considerată o abatere majoră și e sancționată în consecință”, a declarat Eugen Mogoș, director APIA Suceava.

Totodată, directorul APIA a precizat că au început controalele în țară la cele 68.000 de ferme. Inspectorii APIA din Suceava au de controlat 2400 de ferme.

Prin acţiuni comune, APIA, GNM şi IGSU urmăresc reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, sancţionându-i pe cei care încalcă dispoziţiile menţionate.

Prin GAEC 5, APIA precizează că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor.

În legătură cu GAEC 8, APIA precizează că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.