Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, Agenţia Naţională pentru Arii Protejate – Biroul Suceava, Administrația Parcului Național Călimani, Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina” împreună cu participarea valoroasă a partenerilor – Şcoala Gimnazială Neagra Şarului şi Şcoala Gimnazială Şaru Dornei, vor marca Ziua Mondială a Mediului, printr-o acţiune din cadrul proiectului „Poveştile Tinovului Şaru Dornei”, la aria protejată Tinovul Şaru Dornei. Întregul proiect, finanţat de Fundaţia pentru parteneriat şi Mol România, se doreşte să fie o sursă de responsabilizare prin angajarea întregii comunităţi în acțiuni de protejare a mediului înconjurător.

Ziua Mondială a Mediului se sărbătorește în fiecare an în data de 5 iunie și reprezintă un simbol autentic al dorinţei de cunoaştere şi înţelegere a naturii, cu tot ce reprezintă ea în împlinirea sufletească şi morală a fiinţei umane. Anual se stabilește o tema pentru informarea, educarea și conștientizarea populației privind problemele mediului înconjurător și modalitățile de rezolvare a acestora.

Anul acesta, Organizația Națiunilor Unite face apel pentru a susține lupta împotriva poluării aerului, având în vedere ca aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an din cauza poluării.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, 235 milioane de persoane suferă de astm, care este cea mai frecventă boală cronică în rândul copiilor. Poluarea aerului poate părea complicată, dar putem contribui cu toții la reducerea unora dintre cauze. Înțelegerea diferitelor tipuri de poluare și modul în care aceasta afectează sănătatea și mediul nostru ne vor ajuta să luăm măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului din jurul nostru.

În directă corelaţie cu semnificaţia şi acţiunile acestei sărbători, 30 de copii, de la școlile Neagra Şarului şi Şaru Dornei, împreună cu organizatorii şi invitaţii, vor fi provocaţi să descopere prin joc, dar şi cu ajutorul unor instrumente (binocluri, lupe pentru teren, Jurnalul expediţie) valorile naturale ale Tinovului Șaru Dornei.

Expediţia de primăvară este una dintre activităţile proiectului în care, pe parcursul a 5 luni, vor fi implicaţi peste 150 de copii de la cele două şcoli la diverse ateliere, unde jocul se va împleti cu ştiinţa.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.