Secretarul de stat Raed Arafat a calificat drept grea situaţia din sistemul medical, în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar şi a numărului de pacienţi COVID-19 internaţi la ATI.

Şeful DSU a declarat la Digi24 că în perioada următoare va fi și mai dificilă pentru că presiunea pe spitale va fi din ce în ce mai mare. Din aceste motive, în toate spitalele vor fi internați pacienți cu COVID-19. „Ne așteptăm să crească numărul de cazuri. Vă dau niște cifre ca să vedeți despre ce vorbim. Avem 615 localități care au între 1,5 și la 3 la mie, 255 de localități cu peste 3 la mie, 44 municipii între 1,5 și 3 la mie, și 15 orașe cu peste 3 la mie.
De aici vine presiunea și presiunea pe ATI. Măsurile luate pot duce la o curbă descendentă. Am discutat cu domnul ministru Tătaru. Spitalul Malaxa va fi transformat în spital COVID. S-a stabilit un număr de paturi suplimentare pentru COVID. Un etaj de la Spitalul Pantelimon va fi pentru COVID.
La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienți COVID. Sunt mai multe județe care ne-au cerut ventilatoare pentru a suplimenta numărul de paturi. De exemplu, Mureș, Vâlcea și la Iași. În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația”, a spus Raed Arafat.
Șeful DSU susține că se aștepta la o creștere a numărului de cazuri COVID-19, dar nu atât de mare. Arafat a declarat că cea mai importantă măsură rămâne masca și distanțarea socială și le cere românilor să fie mult mai atenți în perioada următoare.
„Eram criticați că nu relaxăm mai mult… La noi au fost situațiile de pierderea controlului în timpul vidului legislativ. Noi n-am mai putut să impunem măsuri. Oamenii au circulat cum au vrut. Toți știam că dacă reluăm anumite activități se poate ajunge la un număr de cazuri. Vedem azi un amestec de factori. Și oamenii se relaxează: lasă masca mai jos, nu se distanțează… Sunt situații și la nunți, poate chiar mai mult aceste momente ne-au adus în situația în care suntem acum.
Știam că va crește numărul. Noi am sperat ca cifra să fie mai mică… Nu e suficient să ajungem la un platou. Trebuie să scădem cazurile și să mergem pe o pantă descendentă, cât mai repede posibil. Poate măsura cea mai importantă e să purtăm mască, peste tot! E poate cea mai importantă măsură.
Fără discuții că Poliția a primit de la domnul Vela să intensifice controalele. Asta e singura modalitate, de a face controale și a lua măsuri. Unele țări iau măsuri mult mai dure decât noi”, a spus Raed Arafat.

„Este imposibil să asigurăm condiții de normalitate”

Șeful DSU a făcut apel la medici, cărora le-a transmis că trebuie să înțeleagă că pandemia a schimbat modul în care ei își fac datoria. „Din păcate nu suntem într-o situație normală. Ne desfășurăm activitatea într-o perioadă dificilă. Modul de lucru normal nu-l putem invoca. Înțeleg că medicii sunt obosiți, dar impactul cere și măsuri specifice. Poate unii nu sunt obișnuiți.
Am văzut azi discuția cu terapia intensivă de la Timișoara. Nu înseamnă că unitatea nu a salvat vieți. Problemele care apar le rezolvăm. Este imposibil să asigurăm condiții de normalitate. Avem nevoie de personal în plus. N-ai cum să asiguri un număr ideal de medici pentru toți. Orice este posibil de rezolvat îl facem. Colegii din teren trebuie să înțeleagă că nu suntem într-o fază de normalitate”, a spus Raed Arafat.
În context, secretarul de stat în MAI a declarat că România poate avea în plus 400 de paturi la Terapie Intensivă și nu va ajunge în situația Italiei, unde medicii au trebuit să aleagă între pacienți, pentru a decide cine va fi intubat, pentru că avea șanse e supraviețuire, și cine nu. „Nu suntem acolo. Avem resurse, noi avem în stocuri ventilatoare, materiale, echipamente. putem suplimenta încă 400 de paturi de ATI. Acest lucru depinde de resursa umană. Există un e fort major pentru a face față și să nu ajungem să fim depășiți. Cel puțin și în alt oraș.
Lumea începe să înțeleagă pentru că au cunoștințe care au ajuns la ATI. Populația începe să sesizeze că biata gripă este mult mai serioasă. Au văzut că apropiații lor au ajuns într-o situație grea. Avem un coleg pompier care a ajuns la Terapie Intensivă.
Mai sunt tentative de a da informații greșite, de a căuta vinovați. Acum este momentul de a lucra toți, împreună. este momentul pentru a veni în sprijinul corpului medical. Noi n-am inchis total nici în prima fază, nu vorbim de o închidere totală. Sunt soluții care se pot lua regional„, a spus Raed Arafat.

Ajutor de la absolvenţii de Medicină

Șeful DSU susține că studenții care termină în acest an Facultatea de Medicină vor fi angajați imediat în sistem, deoarece există o criză majoră de cadre medicale. El speră prin aceste măsuri că va da un suflu sistemului medical, afectat atât de puternic de criza Covid-19.
„Problema e că în București avem câteva sute de cazuri pe zi. De aici 5% au nevoie de ATI. (…) În unitățile de primiri urgențe stau pacienți pentru că nu au locuri la ATI. Peste tot apar situații grave, asemănătoare cu Ploieștiul Sunt situații la ATI când medicii fac Covid. Nu e o zi fără să detașăm un număr important de medici.
Ce mă bucur e că CCR a respins plângerea Avocatului Poporului, care ne-ar fi pus într-o situație dificilă. Deci putem detașa în continuare. Decuplarea aparatelor la pacienții care n-au șanse din păcate colegii din alte țări au mutat de la unii la alții pacienți ventilatoarele.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.