Ardeleanu crede că tot acest demers este sfidător și totodată ilegal. Deputatul PNL a explicat că conform metodologiei fiecare candidat va trebui să depună un certificat medical, conform art. 234, alin (1) din LEN 1/2011.
„Până în acest moment, formularul specific trebuia să fie elaborat de Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii ceea ce nu s-a întâmplat!!! Din punct de vedere juridic nimeni nu va putea să depună un dosar complet. Aşadar, concursurile vor putea fi atacate de către oricine. Aceasta este dovada clară a lipsei de profesionalism şi seriozitate din partea PSD la vârful educației. Metodologia de organizare a concursurilor NU a fost în dezbatere publică, aşa cum prevede legea! Ministrul Educaţiei a apelat la tertipuri publicând numai câteva modificări aduse metodologiei. În consecinţă, concursurile pentru aceste posturi NU vor fi organizate nici măcar transparent. Dacă pentru examenul de titularizare există camere video în sala de examinare, pentru inspectori nu există o astfel de măsură” a afirmat deputatul sucevean.
Mai mult, potrivit prof. univ și deputat în Parlamentul României, Sanda-Maria Ardeleanu, concursurile trebuie să fie publice, să poată participa la interviu părinţii, profesorii şi reprezentanţii societăţii civile.
„Asistăm la încălcarea flagrantă a legii de către cei care trebuie să respecte legea: Ministrul Educaţiei şi premierul Victor Ponta. În schimbul respectului faţă de lege, primim politizarea la vârf a şcolii româneşti, ordonanţe de urgenţe adoptate fără dezbatere publică, clientelă politică răsplătită cu posturi”, a declarat Ardeleanu.
În acest sens prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu alături de vicepreședinte PNL, Raluca Turcan, au cerut stoparea imediată a organizării concursurilor de inspectori generali şi organizarea acestora în condiții de legalitate, de transparenţă decizională şi organizatorică, depolitizarea managementului școlilor – abrogarea OUG 49/2014 şi 94/2014, rediscutarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) și transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei.
Mai mult, Ardeleanu a subliniat faptul că numirile inspectorilor trebuie să fie făcute pe criterii clare de competențe profesionale și de management, de integritate morală şi recunoaştere socială, şi nu pe criterii de clientelism politic, dar și stoparea de urgenţă a tuturor concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către școli.
Examenele ar trebui să se desfășoare în săli cu camerelor video, atât pentru probele scrise, cât şi pentru interviu, iar posibilitatea contestării probelor practice/de interviu să fie făcută pe baza înregistrărilor video. Nu în ultimul rând susţinerea probei de interviu în prezenţa tuturor candidaţilor din acelaşi judeţ, care concurează pentru acelaşi post și accesul observatorilor din partea societăţii civile.
Lasa un raspuns