Poliţia Română atrage atenţia asupra unei noi măsuri ce se va aplica în trafic, în cazul şoferilor prinşi cu ITP expirată. Astfel, din 20 mai 2018, persoanele surprinse de către poliţişti cu inspecţia tehnică periodică expirată, vor rămâne pe loc fără talonul maşinii (certificatul de înmatriculare) și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, vor primi amendă și o dovadă fără drept de circulație.
„Nu o să mai luați mașina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeți la RAR… deci, mult mai complicat!”, mai adaugă MAI într-o postare publicată pe pagina proprie de Facebook.
Același lucru este valabil și dacă mașina a fost cumpărată/vândută dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, se poate verifica online, în timp real, dacă înmatricularea autoturismului este suspendată sau validă, pe site-ul DRPCIV, pe care îl puteţi accesa aici.
Valoarea amenzii pentru conducerea unui vehicul cu termen ITP expirat
Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier), conducerea unui vehicul al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 puncte-amendă.
În condiţiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie iar valoarea acestuia la ora actuală este de 145 lei, rezultă că valoarea amenzii pentru conducerea unui vehicul cu termen ITP expirat este între 1.305 şi 2.900 de lei.
Când primim talonul şi plăcuţele de înmatriculare înapoi?
Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică (ITP).
Ce act normativ reglementează această măsura?
Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată, începând cu 20 mai 2018, este reglementată prin OG nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier). Astfel, la articolul 11, după alineatul (4) se introduc opt noi alineate, alineatele (41)-(48), cel referitor la suspendarea de drept a înmatriculării maşinii având următorul cuprins:
“ (45) Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.”
Guvernul a adoptat actul normativ pentru a transpune dispozițiile Directivei nr. 46/2014 privind documentele de înmatriculare pentru vehicule.
Sursa: www.legestart.ro
Lasa un raspuns