Mai sunt doar câteva zile până la Paște, una dintre cele mai mari sărbători din an. Are o încărcătură spirituală deosebită pentru creștini însă, în această zi, în care familia se strânge la masă, se consumă foarte multă mâncare și băuturi alcoolice. Medicii avertizează că o petrecere se poate transforma într-un coșmar dacă nu suntem atenți la ce și cât mâncăm.

În fiecare an, începând chiar din ziua de Paște, serviciul de urgență este asaltat cu solicitări de prim ajutor. Cele mai multe sunt din cauza problemelor digestive.

Numai în București, sute de persoane apelează 112 solicitând ajutor după ce au mâncat sau băut prea mult.

Simptome grave întâlnite des la români, în preajma sărbătorilor

Doctorul Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași spune că în perioada sărbătorilor se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de infecții digestive și alergodermii din tot anul.

”Majoritatea pacienților ce se prezintă în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași prezintă, ca și simptomatologie greață, vărsături, dureri abdominale, erupții, scaune diareice, febră, frisoane, mialgii (dureri musculare).

În perioada sărbătorilor, există tendința excesului alimentar. Din bucuria că toată familia se întregește suntem îndemnați să pregătim foarte multe feluri de mâncare, deserturi, alimente care sunt foarte grele pentru sistemul digestiv. Mâncăruri care conțin carne, grăsimi, sare, zahăr, băuturi acidulate, alimente cu aditivi și coloranți alimentari, alcool în exces”, a explicat medicul.

Cum ne alegem cu probleme digestive

Medicul mai precizează că, ”foarte multe infecții digestive apar ca urmare a pregătirii neadecvate a preparatelor”.

”Principalul mod de transmitere a agenților infecțioși este prin alimente sau apa contaminată, manifestările clinice putând debuta de la câteva ore până la câteva zile de la ingestia sau contactul cu produsele contaminate. Cel mai frecvent, infecțiile bacteriene au ca și cauză Escherichia coli (E.coli), transmisă prin consumul de ouă, salmonella și campylobacter, transmise prin consumul de ouă și carne de pasăre de curte și lapte insuficient preparate termic”.

Specialistul spune că aceste simptome nu trebuie ignorate și nici tratate după ureche pentru că pot duce la agravarea situației.

”În cazul în care prezentăm simptomatologia prezentată mai sus trebuie să ne prezentăm la spital sau să luam contact cu medicul de familie deoarece aceste simptome pot ascunde și patologii mult mai severe iar un consult medical cât mai precoce este foarte important”, a mai spus medicul Florin Roșu.

Cum se tratează problemele digestive apărute după masa de Paște

Conform medicului, tratamentul trebuie instituit cât mai repede pentru a putea preveni apariția complicațiilor.

”Acesta constă în regim igieno-dietetic: se evită alimentele greu de digerat, cafeaua, alcoolul, alimentele bogate în grăsimi, zahăr, sucuri carbogazoase. Se vor consuma alimente ușor de digerat: pui la grătar, orez, pâine prăjită, ceai de mentă neîndulcit, brânză proaspătă, banane foarte bine coapte, ou fiert- doar gălbenușul, în cantități mici, la intervale regulate de timp.

Totodată se va administra un tratament simptomatic, antivirale și/ sau antibioterapie doar la indicația medicului specialist. Se consumă lichide orale, bogate în electroliți pentru echilibrarea hidroelectrolitică, în cantități mici, la intervale regulate de timp”, a mai spus managerul celui mai mare spital de boli infecțioase din regiunea Moldovei.

Medicul Florin Roșu subliniază că prevenția este esențială pentru a evita aceste probleme digestive.

”Spălarea și procesarea corespunzătoare a alimentelor, consumul de apă îmbuteliată, măsuri de igienă personală, cumpătare în alegerea și consumul alimentelor, mese bogate în legume, fructe, fibre și cereale integrale, mestecarea lentă a alimentelor, sportul și exercițiile fizice practicate frecvent. Secretul sărbătorilor constă în cumpătare”, a mai subliniat medicul.

Anul trecut, peste o mie de persoane au cerut ajutor Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov in prima zi de Paste, aproape 300 pentru probleme digestive, dar au fost si trei tentative de suicid.

La fel a fost și la nivel național, serviciile de ambulanță județene raportând sute de cazuri pe zi, în perioada sărbătorilor de Paște de anul trecut, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.