Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, aflat la cea de-a XXX a ediție, nu a reprezentat doar un eveniment cultural multietnic, care nu are echivalent în Europa, ci și o istorie de inițiere a legăturilor bazate pe parteneriat între autoritățile locale gazde ale festivalului, în cele patru țări europene: Polonia, Ungaria, Ucraina și România.

Acest festival demonstrează, încă odată, importanța culturii și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor în procesul înțelegerii și cunoașterii, respectului, toleranței în conviețuire și bunei vecinătăți a diferitelor grupuri etnice.

Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc și Centrul Cultural „Bucovina”, organizatorii acestui festival de amploare au încercat și anul acesta să adune în orașul de sub poalele Rarăului bucovineni din toate părțile europei cu datinile, obiceiurile, tradițiile și meșteșugurile lor.

„Vreau să le mulțumesc tuturor participanților de la acest festival. Întotdeauna la Câmpulung Moldovenesc edițiile celui mai mare festival de folclor din Europa au fost reușite. Câmpulungenii sunt oameni care întotdeauna vor fi deschiși la asemenea evenimente, și de asemenea, avem și parteneri de nădăjde, care, de atâția ani sunt alături de noi: Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina și bineînțeles, domnul Kovalschi. Cu acești oameni, dar și cu cei care iubesc autenticul și frumosul reușim să organizăm la Câmpulung Moldovenesc acest eveniment de înaltă clasă folclorică”, a spus primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că Bucovina nu este doar o provincie istorică, Bucovina este o stare de spirit. Bucovina este capitala autenticului, în port, tradiții, gastronomie. De asemenea, Flutur l-a felicitat pe primarul Mihăiță Negură pentru organizarea acestui festival.

„Câmpulungul începe să devină o capitală turistică a Bucovinei. Turismul în primele luni ale acestui an, în Câmpulung și în localitățile din jur a crescut cu 40%. Trebuie spus că acest gen de evenimente atrage turiști. Dragi câmpulungeni și bucovineni, nu multe zone din țară mai au autentic și tradiții, însă, din fericire, noi avem”, a precizat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Pe lângă formațiile naționale și internaționale și-au dat concursul Ansamblul folcloric „Romanați” din Caracal și Ansamblul folcloric profesionist „Ciprian Porumbescu”.

Scopul principal al Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” constă în prezentarea bogăţiei cultural-populare bucovinene în manifestarea ei multi-etnică, prin aducerea în scenă a unor manifestări artistice tradiţionale complexe şi diverse: vocale, coregrafice, muzicale, precum şi a portului şi a obiceiurilor bucovinene. Se mai urmărește și favorizarea cunoaşterii reciproce dintre membrii grupurilor artistice bucovinene prin participarea nemijlocită la festival, dar și prezentarea valorilor Bucovinei, care se manifestă în buna înţelegere dintre oameni şi în respectul reciproc, în toleranţă inter-etnică şi în bună convieţuire. De asemenea, festivalul mai are ca scop și  propagarea imaginii Bucovinei ca exemplu de înţelegere, de armonie şi colaborare, de respect reciproc între etnii şi de păstrare neştirbită a identităţii culturale a fiecărei comunităţi entice, dar și apropierea şi cunoaşterea reciprocă a popoarelor europene prin grupurile care le reprezintă și păstrarea folclorului emigranţilor bucovineni în Polonia, Ungaria, Slovacia şi Germani, pentru care „Întâlnirile Bucovinene” oferă posibilităţi de contact în formă organizată cu Bucovina şi cu locuitorii ei actuali.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.