Municipiul nostru rămâne și în 2016 un campion al bisercilor, mânăstirilor și cimitirelor în vreme ce orașe mult mai mici reușesc să găsească soluții pentru a dărui locuitorilor lor evenimente culturale diverse. Ne facem datoria de a vi le anunța pentru a vă da posibilitatea de a participa la ele.

Joi, 15 ianuarie, Fălticeniul celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un șir de evenimente care debutează la ora 1300 cu proiecția peliculei românești ”Un bulgăre de humă” în regia lui Nicolae Mărgineanu, cu Dorel Vișan, Maria Ploae și Adian Pintea. La ora 15 va avea loc un concurs de recitări din lirica lui Mihai Eminescu în care primul loc va fi recompensat cu un premiu în valoare de 500 de lei, organizatorii prevăzând însă și alte premii. Ziua se va încheia cu un Spectacol extraordinar dedicat Zilei Culturii Naționale, care va beneficia de prezența invitatei speciale Maria Gheorghiu și de a invitaților ”Trupa de teatru Birlic”, Mateiana Anechiforesei, Paul Adrian Tihan, Ștefania Iacob, poetul Sorin Poclitaru si alții.

Evenimentul principal al sfârșitului de lună îl constituie reluarea Festivalului ”20 de ani lumină” de la Gura Humorului care, pe 22 ianuarie, propune iubitorilor de folk și poezie un concert al lui Cristi Corcioveanu ce va avea, în deschidere, un recital al foarte tânărului Sebastian Ionel din Dorohoi. Dacă pentru Cristi Corcioveanu iubitorii genului nu mai au nevoie de recomandări, Sebastian Ionel este un nume apărut meteoric în lumea folkului, el fiind, în pofida faptului că nu a împlinit încă 15 ani, multiplu premiat la festivalurile de profil. Motorul sufletesc din spatele acestui festival, Sorin Poclitaru, a găsit și un motiv în plus pentru a atrage spectatorii la Centrul Cultural, aducându-l alături de cei doi interpreți pe cantautorul Adrian Bezna. Rămâne de văzut numai ce va face îndrăgitul personaj la acest spectacol, oricare va fi însă surpriza, nu ne îndoim că va fi plăcută.

Dacă nu puteți ajunge la Gura Humorului, îl puteți vedea pe Cristi Corcioveanu împreună cu Ștefania Iacob pe 21 ianuarie la Tg. Neamț (Casa Culturii Ion Creangă) sau, din nou împreună cu Sebastian Ionel, pe 23 ianuarie la  Muzeul Județean Botoșani. Cum toate locațiile sunt săli de spectacole dedicate, cu sonorizări bune și fără zgomote și fum de crâșmă, nu ne rămâne decât să aplaudăm întoarcerea folkului între evenimentele culturale de ținută, cu speranța că vremea lui de ”underground” e pe terminate.

30 sau 40 de kilometri nu ar trebui să fie un impediment major în calea participării la astfel de evenimente, mai ales când internetul dă posibilitatea cuplării mai multor spectatori pe mijlocul de transport, iar prețul de intrare este modic. 15-20 de lei pentru o oră și jumătate sau două de spectacol live ”este” ilar, așa că veniți, oameni buni, la muzică și poezie pentru că este, de departe, cel mai bun fel de a vă petrece timpul.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.