Sesiunea de vară a bacalaureatului a debutat pe 30 iunie, cu proba la limba și literatura română. Cei peste 143 de mii de candidați trebuie să primească minim nota 5 la această probă și să aibă media de minim 6 la toate probele pentru a putea fi declarați promovați.
După videoconferința avută cu personalul responsabil de organizarea bacalaureatului, ministerul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat că nu va tolera nicio abatere de la normele actuale de desfășurare ale examenului maturității. Deși s-a asigurat un număr mare de polițiști care să vegheze la buna desfășurare a examenului, acesta a debutat, ca și anul trecut, cu incidente. Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Educației Naționale se arată că un inspector școlar adjunct al județului Arad a fost destituit din funcție, în urma suspiciunilor de trafic de influență.
Cele două tipuri de subiecte, diferențiate de filieră, au avut în prima parte texte ale autorilor Cezar Petrescu la real și Gib I. Mihăescu la profilul uman. La partea a III-a, elevii au redactat un eseu despre viziunea și temele prezente în creațiile autorilor Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu.
Din cei 5959 de candidaţi înscrişi au fost prezenţi 5369, iar 357 şi-au echivalat probele anterioare. Mai mult decât atât, s-a semnalat şi un incident la centrul de evaluare Alexandru Ioan Cuza din Suceava. Inspectorul şcolar Cristian Sălăgean a declarat pentru SUCEAVAL!VE că un elev a fost eliminat din examen, întrucât a fost prins cu materiale auxiliare în sală, încălcând astfel legea.
Anul trecut, procentul celor care au promovat această probă a fost, după contestații, de 66,93%. Examenul de bacalaureat va continua marți, 01 iulie, cu proba scrisă la Limba maternă, miercuri urmează proba obligatorie a profilului, iar vineri va avea loc proba la alegere, afișarea rezultatelor parțiale făcându-se până la ora 12:00, în ziua de 7 iulie.
Lasa un raspuns