Bucovina Grand Salon, una dintre cele mai spectaculoase locații din județ a fost, de curând, gazda unui Bal al Gospodarilor organizat cu același profesionalism cu care proprietarii localului și-au obișnuit oaspeții.

A fost astfel un bal spectaculos, ce nu se întâmplă oriunde în ţară, un bal – spectacol, deoarece sutele de gospodari au venit îmbrăcaţi în valoroase ţinute populare de sărbătoare, aducând cu ei cele mai vechi şi neuitate jocuri populare ale Bucovinei,  aplaudate frenetic nu doar de gospodari, ci și de turiştii prezenți.

S-a cerut prezenţa în portul popular aşa că, aici au intrat rând pe rând fete şi flăcăi, neveste şi bărbaţi, bătrâni şi oameni „de pe sate”, îmbrăcaţi toţi cu cămăşi şi cămeşoaie ţesute la război sau cusute minuţios cu mărgele. Cu flori prinse în păr sau cu baticuri încinse la spate, cu pălării sau cuşme din lână de miel oamenii s-au prins făloşi în hore, chiuind şi fâşcâind: „Bine merge roata mea/ când îi dau câte-o nuia. Şi nuiaua-i de răchită/ merge roata prăvălită”.

N-au lipsit nici bucatele dinaintea postului, astfel că mesele de la Bucovina Grand Salon au fost pline de mâncăruri tradiționale, dar și de mâncăruri din bucătăria internațională, locația fiind renumită pentru mâncărurile alese care se fac aici.

 

Alexandru Brădățan și Vasilica Tătaru, atmosferă de neuitat pentru cei prezenți

Alexandru Brădățan, unul dintre cei mai iubiți artiști ai momentului, recunoscut mai ales pentru felul în care reușește să îi bucure pe oamenii cărora le cântă, a reușit și de această dată să scoată sutele de oameni de la mese.

Fără nicio excepție, cei prezenți la Balul Gospodarilor au dansat pe melodiile sale, iar artistul recunoaște că evenimentul de aici a fost unul deosebit și diferit.

„Nu este primul bal la care particip însă aici, la Câmpulung Moldovenesc, în această locație, Balul Gospodarilor s-a văzut altfel. Este o imagine superbă să vezi atâția oameni îmbrăcați în costum popular și cred cu tărie că era nevoie de un asemenea eveniment în Câmpulung Moldovenesc. Fiind atât de bine organizat, sunt convins că Balul Gospodarilor de aici va dăinui în timp”, a declarat pentru SuceavaLive, Alexandru Brădățan.

La rândul său, frumoasa artistă Vasilica Tătaru a declarat că este o onoare pentru ea, care vine de la Bacău, să cânte pentru bucovineni.

„Eu vin din zona de centru a Moldovei și sunt plăcut impresionată de ceea ce se întâmplă aici în Bucovina. Oamenii de aici sunt la fel de frumoși ca cei din zona din care vin doar că, recunosc, sunt mai autentici. Este absolut lăudabilă inițiativa celor de la Bucovina Grand Salon și îi felicit din suflet”, a spus artista.

Cei doi artiști au fost acompaniați de formația „Kristal” din Cernăuți.

Scopul organizatorilor: să reînvie din trecutul milenar tradițiile Bucovinei

Organizatorii au declarat că au încercat  prin acest eveniment să reînvie din trecutul milenar, tot ceea ce este valoros în spiritualitatea acestui neam.

„Este al doilea an când încercăm să organizăm un bal al gospodarilor și în municipiul Câmpulung Moldovenesc chiar dacă, oraș fiind, aici e mai greu să păstrezi unele tradiții. Ne-am dorit să le arătăm și celor tineri cum se petrecea odinioară, iar în câțiva ani scopul nostru, acela de a promova tot ce are mai frumos Bucovina, sperăm să fie atins. Deși este al doilea an când organizăm această petrecere avem turiști și din alte județe, deci, și aceasta poate fi considerată o bună metodă de promovare a Bucovinei”, a declarat Mircea Giosan, unul dintre organizatori.

De asemenea, Cosmin Giosan, sufletul acestui eveniment, a declarat că s-a cerut prezența în costum popular, întrucât orice bucovinean adevărat are la el acasă un costum popular și că numărul persoanelor care au participat la evenimentul organizat este unul îmbucurător pentru a doua ediție.

„Peste 340 de persoane au participat la acest bal organizat de noi. Aici s-au regăsit personalități din județ, turiști din județele vecine, dar și câmpulungeni care erau dornici de un asemenea eveniment. Firește că le-am recomandat să își îmbrace costumele populare care nu lipsesc din casa unui bucovinean adevărat, iar astfel majoritatea persoanelor prezente au îmbrăcat măcar o ie. Ne dorim ca în anii viitori oamenii să îmbrace cu drag costumul popular, iar balul organizat de noi să reînvie o tradiție uitată”, a declarat Cosmin Giosan.

 

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc și președintele CJ, Gheorghe Flutur, alături de organizatori

La eveniment au fost prezenți și primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, precum și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Plăcut impresionați de ce au reușit proprietarii locației să organizeze, aceștia au declarat că „Bucovina Grand Salon poate fi oricând un exemplu pentru cei care își doresc să facă ceva cu adevărat pentru Bucovina”.

Între anii 1920 – 1940 petrecerile gospodarilor se desfăşurau în casa unuia dintre gospodarii mai înstăriţi din sat cu „casa cea mare” suficient de încăpătoare. Se petrecea cu lăutari, cu bucate şi băuturi aduse de către gospodari de acasă. Petrecerile purtau denumirea de „picnic”, în contextul influenţei austro-ungare.

Apoi, între anii 1950-1970 apar căminele culturale şi balurile – petreceri de sâmbătă seara, organizate de către „sfaturile populare” prin intermediul unui director de cămin împuternicit să reprezinte interesele instituţiei de stat. La aceste petreceri aveau acces toţi cetăţenii, fără nicio selecție.

În anul 1970 gospodarii din sat, printr-un reprezentant, hotărăsc să organizeze ei petreceri şi să invite familiile cu un statut de frunte în comunitate. Astfel apare „Balul Gospodarilor„, petrecere de înaltă ţinută în care gospodarii satului se îmbracă în costume tradiţionale, aduc de acasă bucate alese şi băutură pe sprânceană şi petrec aşa cum ştiu ei: cu demnitate!

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.