Daniela Zeca-Buzura este, dincolo de talent, plurivalență și competență, un OM deosebit de puternic, capabil să-și urmărească cu obstinație obiectivele. Realizează majoritatea lucrurilor pe care și le propune prin muncă asiduă, abnegație și, așa cum recunoaște singură, printr-un înalt grad de încăpățânare.
Discursul ei este demn de un profesor universitar în științele comunicării, cursiv și elaborat, nu de puține ori chiar descriptiv. Cariera ei de realizator de emisiuni de radio și televiziune, postul de Director al TVR Cultural până la închiderea acestui program sau cariera de critic literar te pregătesc, oarecum, pentru subiectul ultimei ei cărți care demontează un tip de emisiune foarte popular în ultimii ani în televiziunea românească și anume talk show-ul. “La taclale cu idolii” este o carte care propune o vedere de om de televiziune despre un fenomen media importat de peste ocean, cu plusurile dar mai ales cu minusurile lui.
Întâlnirea cu cititorii de la cafeneaua literară din Gura Humorului a avut o denumire pretențioasă “Televiziunea și literatura”, termeni îndeobște antonimi, așa cum a subliniat în prelegerea de deschidere Prof. univ. dr. Daniel Condurache de la Iași, deși părerea că internetul este dușmanul literaturii este cel puțin discutabilă. Daniela Zeca, un fel de personalitate oarecum inclusă în persoana Daniela Zeca-Buzura, demonstrează prin cele trei cărți de literatură scrise până acum că literatura și televiziunea pot coexista atâta vreme cât îți păstrezi limitele dintre realitate și fantezie.
Ar trebui să scriu o carte despre universul arab desenat de autoare în “Istoria romanțată a unui safari”, “ Omar cel orb” și “ Demonii Vântului” dar găsesc că e mai simplu să vă îndemn să le citiți singuri. Universul de basm de la marginea realității moderne îngemănat cu basmele și poezia arabă vor satisface cu siguranță gusturile cele mai pretențioase.
Aventurile sale de realizator de televiziune într-un Iran devenit stat religios, îndrăzneala cu care a sfidat pericolele pentru a realiza un documentar unic și încăpățânarea de a ajunge mereu la țintele stabilite, fac din Daniela Zeca-Buzura aproape un personaj demn de cărțile ei.
În mod normal după această întâlnire m-aș fi zbătut să fiu mai des aproape de ea, poate chiar m-aș fi dus să mă înscriu la cursurile ei, dar Bucureștiul e departe și vârsta studiilor a trecut așa că nu-mi rămâne decât să-i doresc succes în tot ce va întreprinde în viitor și să-mi doresc ca o altă conducere a TVR să găsească necesară redeschiderea TVR Cultural.
Lasa un raspuns