Rodia este o sursă importantă de vitamine și minerale, un singur pahar de suc furnizând 40% din doza zilnică recomandată (DZR) din cele mai importante vitamine. Mai jos este o listă completă a vitaminelor și mineralelor conținute de rodie.
- vitamina C – 30% din DZR
- vitamina K – 36% din DZR
- acid folic (B9) – 16% din DZR
- potasiu – 12% din DZR
- vitamina K – 17,9% din DZR
- vitamina B6 – 3,5% din DZR
- vitamina B6 – 3,5% din DZR
- fosfor – 3,1% din DZR
- acid pantotenic (B5) – 8% din DZR
- tiamină (B1) – 6% din DZR
- riboflavină (B2) – 4% din DZR
- vitamina E – 4% din DZR
- mangan – 6% din DZR
- zinc – 4% din DZR
- magneziu – 3% din DZR
În cadrul unor studii, sucul de rodie s-a dovedit eficient în reducerea factorilor de risc pentru maladiile cardiace, incluzând oxidarea LDL , statusul oxidativ al macrofagelor și formarea celulelor spumoase, toate acestea fiind etape în ateroscleroză și în boala cardiovasculară. Taninii de tipul punicalaginilor au fost identificați ca fiind primele componente responsabile de reducerea stress-ului oxidativ la care duc acești factori de risc. S-a arătat că rodia intervine în reducerea tensiunii arteriale sistolice prin inhibarea enzimei serice de conversie a angiotensinei (ACE).
În 2007, au fost aprobate șase testări clinice efectuate în Statele Unite ale Americii, Israel și Norvegia cu scopul de a verifica efectele consumului de suc de rodie asupra parametrilor din cancerul de prostată sau hiperplazia de prostată, în diabet sau în limfom.
Sucul ar putea avea , de asemenea, efecte antivirale și antibacteriene împotriva placii dentare.
Rodia în dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase diete din lume, potrivit nutriționiștilor. Acest regim alimentar se bazează pe alimente cât mai puțin procesate, precum fructe și legume, cereale integrale, pește, ulei de măsline și carne slabă. Dieta poate fi urmată de aproape oricine (dacă ai o boală cronică este bine, totuși, să vorbești cu doctorul înainte de a o urma).
Și pentru că rodia este atât de sănătoasă, ai putea să o incluzi și în această minunată dietă.
Pentru o salată mediteraneană ai nevoie de 6 roșii (tăiate în cuburi mici), 1 ardei gras (tăiat în cuburi mici), o ceapă tăiată fin, semințe de la 2 rodii, 10 frunze de mentă proaspătă și sare. Pentru dressing se folosesc 2 căței de usturoi (tocați mărunt), 50 ml ulei extravirgin, 2 linguri de oțet de vin alb, 2 linguri de suc de rodie și o linguriță cu un mix de ierburi provensale (oregano, cimbru, busuioc, salvie, rozmarin). Ingredientele pentru dressing se mixează într-un bol. Roșiile se scurg de suc, apoi se amestecă cu restul ingredientelor pentru salată. Se adaugă dressingul și se amestecă cu grijă, adăugând încă puțin ulei de măsline, dacă se consideră necesar, și sare după gust.
Lasa un raspuns