Guvernul a aprobat un proiect de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

Actul normativ stabilește un model unic de bilet de călătorie gratuită care poate fi utilizat pentru tipuri diferite de transport interurban și cu operatori de transport interurban diferiți, astfel încât călătoria dus să se poată efectua cu un tip de transport interurban și cu un operator de transport, iar călătoria întors cu alt tip de transport, respectiv cu alt operator.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2019, biletele de călătorie gratuite vor putea fi folosite și pentru transport interurban cu autobuzele, dar și cu navele pentru transport fluvial.

Practic, biletul de călătorie gratuită poate fi folosit atât la transportul interurban pe calea ferată, pe mijloacele auto tip microbuz, autocar, cât și naval, pentru persoanele cu handicap, asistenții personali și însoțitorii acestora, cu oricare din mijloacele de transport interurban, fără ca aceștia să fie condiționați de tipul biletului. Orice persoană din aceste categorii poate pleca cu autobuzul către o destinație și se poate întoarce cu trenul, de exemplu.

Dreptul la transport interurban gratuit al persoanelor cu handicap este reglementat prin art. 24 din Legea nr. 448/2006privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Persoana cu handicap grav și însoțitorul acesteia beneficiază de câte 12 bilete gratuite dus-întors/an, iar persoana cu handicap accentuat primește 6 bilete/an.

 

Sursa: www.legestart.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.