Discuțiile pentru aprobarea bugetului primăriei stau să înceapă în aceste zile, cu scopul de a determina un buget pe anul 2016, până la data finala de 28 ianuarie. Singura problemă cu această dată este că poate fi interpretată ca prea optimistă, având în vedere că bugetele anilor trecuți erau aprobate chiar și spre sfârșitul lunii februarie.

Cu toate acestea, primarul se declară optimist și declară că „principala preocupare a primăriei este fundamentarea și aprobarea bugetului pentru 2016 și sper să se întâmple acest lucru pe data de 28 ianuarie la ședința ordinară de Consiliu Local. Am stabilit azi o foaie de parcurs și pentru viceprimari și până luni trebuie să vină cu amendamente acolo unde cred că e cazul. ”

În orice caz, edilul pare că și-a stabilit atât bugetul cât și, dacă ne e permis, programul electoral pentru următorii patru ani, pentru că proiectele sale nu se pot desfășura, în general, în câteva luni, câte i-au mai rămas din acest mandat.

„Bugetul începe să se contureze, au venit sumele defalcate de la Consiliul Județean și de la Finanțe. De la Consiliul Județean au venit 389.347,  o sumă mai mare decât anul trecut, când a fost zero. De la Finanțe a venit o sumă consistentă de 7.133.480 lei din care, cu 6.448.480 s-a rambursat un credit pe care l-am luat în 2013 pentru strângerea arieratelor pentru Termica. Deci, s-a terminat acel credit, cel puțin nu vom mai avea această datorie, cu ajutorul acestor sume pentru echilibrarea TVA-ului. Este un ramburs foarte bine venit având în vedere că ar fi trebuit să plătim până în 2018 pentru ceva ce, iată, nu mai există,” a mai declarat primarul.

Ion Lungu a mai declarat că și școlile au proiecte ce trebuie neapărat început, dar că Primăria, singură, nu poate finanța aceste planuri necesare, dar totuși îndrăznețe.

„Avem foarte multe solicitări de la școli, se cer bugete foarte mari la investiții de peste 45 de milioane de lei, ceea ce nu e un lucru rău, doar că noi nu avem puterea financiară să suportăm asemenea cheltuieli. Sunt și multe școli care cer săli de sport (Școala nr 10, nr 4, nr 8 și Liceul „Spiru Haret”), Colegiul Național Petru Rareș are un proiect de extindere a clădirii, însă aceste investiții au o singură șansă de rezolvare – axa educațională, axa 10, acolo unde sunt bani. Sigur, noi îi vom ajuta acolo unde sunt reparații și la celelalte cheltuieli, dar pentru finanțări mari trebuie să mergem pe finanțări europene, ” a mai spus acesta.

Oricum ar fi, și orice cheltuieli vor fi trecute în bugetul local, este la latitudinea tuturor consilierilor locali să cadă sau nu de acord cu privire la acestea. „Așa cum am spus, voi avea o discuție cu Consiliul Local, voi face o primă prezentare a bugetului pe anul acesta, voi vedea cum văd și ei bugetul și vom aștepta să vedem amendamentele. Așa cum am mai spus, ne vom întâlni de câte ori va fi nevoie, în așa fel încât pe 28 ianuarie să stabilim bugetul primăriei municipiului Suceava”,  a încheiat edilul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.