Îmburuienarea reprezintă o amenințare pentru culturile agricole, având un impact dezastruos asupra producției de alimente, la nivel mondial. Pe lângă concurența pentru apă, lumină și nutrienți, aceste plante invazive produc pierderi economice și scad semnificativ calitatea plantelor cultivate. Prezența buruienilor poate provoca pierderi de recoltă cuprinse între 30% și 80% în cazul cerealelor păioase, de până la 90% în culturile de soia, în unele situații putând chiar compromite întreaga cultură.
Află care sunt cele mai dăunătoare specii de buruieni care pot afecta culturile de câmp și cum poți controla acești inamici ai agriculturii adoptând un management integrat al buruienilor.
Top 9 buruieni problemă în culturile agricole
Plante necultivate lipsite de valoare economică, buruienile interferează direct sau indirect cu plantele de cultură și compromit culturile agricole într-un grad mult mai ridicat decât dăunătorii. Protejarea eficientă a culturilor presupune combinarea metodelor fitosanitare cu cele agrotehnice, dar și cunoașterea particularităților diverselor specii de buruieni pentru a preveni dinamica dezvoltării acestora.
Deși există peste 200 de specii diferite, iată top 9 buruieni problemă care afectează calitatea, randamentul și productivitatea culturile agricole:
- Cirsium arvense (pălămida) – apare frecvent în culturile de porumb;
- Sorghum halepense (costreiul) – poate compromite total recolta de porumb;
- Teișorul (Abutilon theophrasti) – cauzează pierderi semnificative în culturile de porumb, soia, floarea-soarelui și cereale;
- Pirul târâtor (Agropyron repens) – afectează culturile de cereale păioase, dar poate să apară și în culturile de leguminoase, cartofi sau viță de vie;
- Știrul sălbatic (Amaranthus retroflexus) – inamicul cultivatorilor de porumb și leguminoase apare frecvent și în cultura cartofului;
- Ambrozia (Ambrosia trifida) – în culturile de soia, dar și leguminoase;
- Cornuți (Xanthium strumarium) – în culturile de porumb, floarea-soarelui, soia;
- Mohorul (Setaria viridis) – afectează culturile de porumb, rapiță, morcovi, cartof, floarea-soarelui, soia, sfeclă de zahăr;
- Lupoaia (Orobanche spp) – plantă parazită care afectează în special cultura de floarea-soarelui.
Cele mai afectate culturi din România
Pe lângă faptul că depreciază calitatea producției, concurând cu plantele de cultură, buruienile sunt gazda perfectă pentru dăunători și îngreunează totodată executarea lucrărilor agricole. Cercetările efectuate pe parcursul mai multor ani arată că pierderile de recoltă la cultura de porumb din cauza îmburuienării se situează între 30% și 80%, ceea ce înseamnă 3.000 – 7.000 kg/ha boabe.
Pe lângă culturile de porumb, buruienile infestează și produc pagube semnificative și diminuează producțiile de grâu, floarea-soarelui, lucernă, sfeclă, rapiță, cartofi, mei, orz, fasole, dar și alte culturi legumicole importante.
Măsuri de prevenire și control
Prevenția este prima metodă de combatere a buruienilor, însă, pentru asigurarea unui management eficient de control al buruienilor este necesar să se țină cont atât de fazele de creștere, cât și de faza de dezvoltare a plantelor de cultură. Prelucrarea superficială a solului, cu ajutorul utilajelor cu sape sau grape cu role, poate reduce populațiile anumitor specii de buruieni, însă nu este o măsură eficientă de control complet.
Pentru ca plantele de cultură să răsară fără concurența buruienilor este nevoie de un management integrat de combatere și elaborarea unui plan corect de erbicidare. Implementarea unui program de management integrat al buruienilor include erbicide, practici culturale și rotația culturilor, pentru a controla populația de buruieni.
Combaterea eficientă a buruienilor problemă
Suprimarea populațiilor de buruieni din faze incipiente de dezvoltare este o măsură importantă. Dacă ajung în fază avansată, combaterea lor devine un proces complex. Pentru a scăpa de amenințarea buruienilor este esențial ca fermierii să combine metodele fitosanitare cu cele agrotehnice.
Pe lângă respectarea lucrărilor agrotehnice (prășit, rotația culturilor, igienizarea culturii), respectarea adâncimii la semănat și densitatea plantelor, la fel de importantă este și alegerea unor erbicide potrivite, cu spectru larg de acțiune, care să asigure protecție sporită culturilor agricole. Când vine vorba despre răsadnițe, dacă vrei să scapi de buruienile graminee anuale sau perene din rasaduri de legume, un sistem complet de erbicide include produse selective cu aplicare atât în preemergență, cât și postemergent.
Prezența buruienilor în culturile agricole împiedică creșterea și dezvoltarea plantelor de cultură și interferează cu obiectivele cultivatorilor, indiferent de suprafața cultivată. Adoptarea unui management integrat care combină diferite strategii de prevenție și control, dar și diversificarea practicilor agricole în mod regulat reprezintă cele mai bune soluții pentru combaterea eficientă a agenților patogeni.
Sursa foto: shutterstock.com
Lasa un raspuns