În anul 1816 se naşte Andrei Mureşanu, poet, traducător și eseist român. Poemul său Un răsunet, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior „Deșteaptă-te, române!”, a devenit imn revoluționar – fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”. În 1990 „Deșteaptă-te, române!” a devenit imnul de stat al României.
- în anul 1364 începe domnia lui Vladislav Vlaicu în Țara Românească. Vladislav I este cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă. Acesta a acceptat suzeranitatea maghiară, fapt pentru care a primit ca feude Amlașul, Severinul și Făgărașul.
- în anul 1485 a avut loc lupta de la Cătlăbuga între trupele lui Ștefan cel Mare și forțe ale Imperiului Otoman care apărau cetatea Chilia (azi în Ucraina). Armata moldoveană a fost victorioasă, dar Ștefan nu a mai reuşit să-și continue acțiunile în vederea recuperării Chiliei.
- în anul 1643, la Alba Iulia, se încheie Tratatul de alianţă dintre Tranlisvania, Suedia şi Franţa. Conform Tratatului, Transilvania primeşte subsidii pentru întreţinerea armatei în vederea luptei împotriva Imperiului habsburgic.
- în anul 1868 la presiunile Franţei, cade guvernul Nicolae Golescu. În locul acestuia se instalează guvernul Dimitrie Ghica, un guvern de coaliţie de nuanţă moderată, reunind atât conservatori, cât şi liberali, în special moldoveni. Poziţiile-cheie erau deţinute de Dimitrie Ghica şi Mihail Kogălniceanu, liderii celor două grupuri.
- în anul 1916, în cadrul Primului Război Mondial, are loc Bătălia de la Neajlov şi Argeş (Bătălia de la Bucureşti), cea mai mare operaţiune militară pe frontul românesc, ultima încercare a armatei române comandată de generalul Prezan de a apăra Bucureştii. Armata română este înfrântă şi se retrage, lăsând Bucureştiul în mâna inamicului.
- în anul 1979 s-a dat în folosință, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului din București între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea
Lasa un raspuns