Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Ludovic Abiței, a prezentat astăzi, 5 februarie, într-o conferință de presă situația bolnavilor de cancer din județul Suceava. Din nefericire, numărul acestora este în creștere. O altă problemă este cea a medicilor din spital încadrați în rețeaua de sceening pentru cancer de col uterin, care sunt nemulțumiți de faptul că nu își primesc salariile.

În clasamentul bolnavilor de cancer de la nivel național, județul Suceava este undeva în zona de mijloc. Conform lui Ludovic Abiței, mulțumitor este faptul că nu suntem un județ fruntaș, însă nemulțumirea este numărul crescător de cazuri de boală. Așadar, în anul 2012 au fost depistați un total de 66 de bolnavi cu cancer de piele, 123 de femei cu cancer la sân, 108 de pacienți cu cancer de col uterin, 196 cu cancer brohno-pulmonar, 122 cu cancer la stomac și 161 de bolnavi cu cancer la prostată.

La bolnavii de cancer de piele, din cele 66 de cazuri, 22 sunt în stadii curabile, la cancerul de sân din 123, 53 sunt în stadii curabile, iar la cancerul de col uterin, din cele 108 cazuri întâlnite, 46 sunt în stadii curabile. Cât despre cancerul bronho-pulmonar, din cele 196 de cazuri, doar 6 sunt în stadii curabile, la cancerul la stomac doar 3 din 122 sunt în stadii curabile, iar la cancer de prostată, din 161 de pacienți, 41 sunt în stadii curabile. Numărul total de bolnavi în județul Suceava este de 1743, din care 600 în mediul urban, iar 1143 în mediul în mediul rural.

Legat de problemele existente în sistem, Abiței a precizat că există nemulțumiri venite din partea medicilor ginecologi cum că nu și-ar fi primit banii. Aceștia, înscriși în rețeaua de screening pentru cancerul de col uterin, reproșează că nu şi-au primit indemnizaţiile pentru serviciile medicale efectuate de la debutul programului naţional al Ministerului Sănătăţii. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a declarat că s-a solicitat sprijin pentru soluţionarea problemei plăţii pentru serviciile de recoltare a probelor în cadrul programului naţional de screening al cancerului de col uterin. Se pare că problemele au început încă de la debutul programului la nivelul judeţului Suceava, din cauză că nu au primit contravaloarea serviciilor, situație datorată problemelor birocratice.

Abiţei a mai spus că în cadrul acestui program a fost înfiinţată o reţea de screening pentru cancerul de col uterin la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar o parte din medicii ginecologi s-au înscris în această reţea. Directorul DSP a precizat că finanţarea pentru acest program este asigurată, însă este o chestiune de timp până la încasare.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.