Curtea Constituţională a decis că ordonanţa de urgenţă prin care românii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie şi în aer liber este neconstituţională. Motivul ar fi că ordonanţa a fost dată fără avizul Consilului Legislativ. Decizia CCR nu înseamnă, însă, că se poate renunţa de îndată la mască în aer liber.

Decizia Curţii Constituţionale se referă la purtarea măştii de protecţie în aer liber, astfel că celelalte restricţii rămân valabile.

CCR are la dispoziţie 30 de zile să publice motivarea în Monitorul Oficial, iar apoi după publicare Guvernul trebuie să iasă cu o nouă ordonanţă de urgenţă, cu aceleaşi prevederi, în termen de 45 de zile.

Până la publicare, masca rămâne obligatorie atât pe stradă cât şi în spaţiile închise.

Masca rămâne obligatorie în spaţiile închise

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că nu se renunţă la utilizarea măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun şi în pieţele închise.

El a explicat într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, că aceste situaţii sunt reglementate de Legea 55/2020, urmând ca în privinţa portului măştii în spaţiile deschise să fie luate măsuri în acord cu recenta decizie a Curţii Constituţionale, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

„Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională a fost adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. În mod evident, după publicarea ei, trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale. Acum, celelalte moduri de utilizare a măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise sunt reglementate de Legea 55. Deci, este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise. Legislaţia care a făcut referire la această ordonanţă elaborată de către Ministerul Sănătăţii trebuie actualizată. Urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei epidemiologice şi vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a arătat Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă, apel către români

Premierul a precizat că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe acest subiect, ţinând cont că rata de infectare se menţine la un nivel ridicat. Şeful Executivului a făcut apel la populaţie să se protejeze în continuare.

„Ţinând cont de condiţiile în care rata de infectare se menţine la un nivel ridicat, personal fac apel la populaţie pentru a ne proteja în continuare, la a ne proteja de tot ceea ce înseamnă pericolul acesta al infectării. El se găseşte în continuare la un nivel de risc ridicat”, a declarat Ciucă.

Ce se întâmplă cu amenzile pentru nepurtarea măştii după decizia CCR

Decizia CCR ar putea anula amenzile date pentru nepurtarea măştii în exterior, dar doar începând cu perioada octombrie 2020, până în prezent. Decizia nu se va aplica retroactiv, adică amenzile date până în octombrie 2020 vor rămâne în vigoare. De asemenea, cei care au primit amenzi în intervalul menţionat şi le-au plătit, nu mai pot contesta în instanţa pentru a-şi recupera banii. Cei care au procese pe rol în acest moment, iar deciziile instanţelor vor veni după publicarea motivării, au toate şansele ca amenzile să le fie anulate.

După publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial nu va mai exista practic o bază legală pentru ca persoanele care nu poartă mască în exterior să mai fie amendate. Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat, la Antena 3, că decizia Curţii Constituţionale nu analizează fondul Ordonanţei de Urgenţă, ci doar faptul că a lipsit avizul Consiliului Legislativ. „Trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituţională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măştilor în staţii închise, spaţii comerciale, la locul de muncă. Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi. Va trebui mai întâi să aşteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial. O să dureze o perioadă de timp, eu simt că ca coincide cu momentul în care şi autorităţile au spus că vor adopta o serie de relaxări”, a declarat Renate Weber.  

Avocatul Poporului a precizat că decizia CCR nu va mai produce efecte de la momentul publicării motivării în Monitrul Oficial. „Curtea Constituţională prin decizia sa produce efecte pentru viitor. Pe perioada de timp până la publicare, toate aceste acte normative erau considerate în vigoare, legale. Deciziile CCR produc efecte pentru viitor, dar trebuie să vedem şi motivarea care este foarte importantă”, a mai afirmat Renate Weber.  

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a comentat la Antena 3 pe marginea acestui subiect şi a declarat că hotărârea CCR nu afectează şi decizia purtării măştii în spaţiile închise, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.