Dacă ați rămas și ați citit până aici, atunci aflați că azi am pentru voi o listă scurtă de citit vara asta, în timp ce stați pe șezlong la plajă ori la picnic.
Cel puțin una din ele ar trebui să vă îmbunătățească și să vă lărgească orizonturile.
Cruciada copiilor – Florina Ilis
Un grup de copii condus de Calman, un țigănel din București, deturnează trenul care trebuia să-i ducă spre mare și se răscoală împotriva adulților, considerând că se pot autoguverna singuri. „Cruciada Copiilor” seamănă oarecum cu „Împăratul muștelor”, doar în ceea ce privește ideea de bază, bineînțeles, fiindcă romanul Florinei Ilis e mult mai complex. Și asta pentru că s-a reușit crearea unei radiografii a României anilor 2000, cartea tratând cele mai spinoase subiecte din acel timp precum problema adopțiilor, a orfanilor, a integrării europene, a incompetenței autorităților etc.
Identitatea – Milan Kundera
Romanul lui Kundera vorbește despre multiplele roluri și identități pe care oamenii și le asumă de-a lungul vieții pentru a fi pe placul celorlalți. Iar atunci când la serviciu ești o anumită persoană, în familie o altă persoană și tot așa mai departe, riști să îți pierzi adevărată identitate. Identitate care poate fi regăsită doar în urma unui blocaj, a unei răbufniri.
Jurnalul unui om dezamăgit – W.N.P. Barbellion
Jurnalul unui om dezamăgit este unul dintre cele mai cutremurătoare jurnale scrise vreodată – așa scrie pe coperta cărții, și țin minte că a fost o carte care m-a marcat mult în facultate. Un tânăr englez, pasionat de științele naturale, află că suferă de scleroză în plăci și va muri în curând. Din acest motiv își canalizează toate eforturile asupra redactării jurnalului pe care îl ținea de la vârsta de 13 ani.
Împăratul muștelor – William Golding
Un grup de copii ajung pe o insulă pustie din Oceanul Pacific după ce avionul lor se prăbușește. Pilotul, care era și singurul adult din avion, moare, iar copiii rămân singuri pe o insulă pustie. Ce s-ar putea întâmpla? Ar fi în stare copiii cei inocenți și nepătrunși de răutatea specifică adulților să construiască pe acea insulă o lume ideală? Normal că nu.
O scurtă istorie a timpului – Stephen Hawking
În doar câteva zeci de pagini, în „O scurtă istorie a timpului” Hawking încearcă să răspunde la marile întrebări referitoare la univers: „când, cum și de ce a apărut universul?”, „care sunt limitele universului?”, „dacă timpul are un început, atunci are și un sfârșit?”.
Dacă până aici ați rămas cu mine, atunci pun pariu că veți putea citi una din cărțile de mai sus!
Lasa un raspuns