Acizii grași Omega-3 sunt foarte importanți pentru sănătatea ta. Consumul de alimente întregi care sunt bogate în Omega-3, cum ar fi peștele gras, este cel mai bun mod de a obține suficient. Dacă nu mâncați mult pește gras, vă recomandăm să luați un supliment.

Cu toate acestea, există sute de suplimente diferite de omega-3 disponibile și nu toate au aceleași beneficii pentru sănătate.

Care sunt principalele surse care asigură necesarul de Omega-3?

  • Peşte. În peștele întreg, acizii grași omega-3 sunt prezenți ca acizi grași liberi, fosfolipide și trigliceride.
  • Ulei de pește. În uleiurile de pește convenționale, acizii grași omega-3 sunt prezenți în principal sub formă de trigliceride.
  • Ulei de peste procesat. Când uleiurile de pește sunt rafinate, chimiștii din alimente transformă adesea trigliceridele în esteri etilici, permițându-le să ajusteze concentrația de DHA și EPA din ulei.
  • Trigliceride reformate. Esterii etilici din uleiurile de pește procesate pot fi convertiți înapoi în trigliceride, care sunt apoi numite trigliceride „reformate”.

Toate aceste forme au beneficii pentru sănătate, dar studiile indică faptul că absorbția omega-3 din esterii etilici nu este la fel de bună ca din celelalte forme – deși unele studii sugerează că sunt la fel de bine absorbite.

 

Capsulele cu Omega-3

 

Uleiurile Omega-3 se găsesc în mod obișnuit în capsule sau geluri moi. Acestea sunt populare în rândul consumatorilor, deoarece nu au gust și sunt ușor de înghițit. Capsulele sunt de obicei făcute dintr-un strat moale de gelatină și mulți producători care folosesc, de asemenea, un strat enteric. Învelișul ajută la menținerea capsulei să nu se dizolve până când ajunge la intestinul subțire. Acest lucru este obișnuit în capsulele cu ulei de pește, deoarece previne mirosul de pește.

Cu toate acestea, poate masca și mirosul urât al uleiului de pește rânced. Dacă luați capsule de Omega-3, poate fi o idee bună să deschideți una din când în când și să o mirosiți pentru a vă asigura că nu a râncezit.

 

La ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați suplimente?

 

Când cumpărați un supliment de Omega-3, citiți întotdeauna cu atenție eticheta.

De asemenea, verificați următoarele:

  • Tipul de Omega-3. Multe suplimente de Omega-3 conțin adesea puțin sau chiar deloc EPA și DHA – cele mai importante tipuri de omega-3. Asigurați-vă că suplimentul dvs. conține aceste tipuri.
  • Cantitatea de Omega-3. Un supliment poate spune în reclamă că are în compoziție 1.000 mg de ulei de pește per capsulă. Cu toate acestea, pe spate veți citi că EPA și DHA sunt doar în cantitatea de 320 mg.
  • Forma de omega-3. Pentru o absorbție mai bună, căutați mai degrabă acizi grași liberi, trigliceride și trigliceride reformate, fosfolipide.
  • Puritate și autenticitate. Încercați să cumpărați produse care au fie standardul GOED pentru puritate, fie un sigiliu terță parte. Aceste etichete arată că sunt sigure și au un conținut benefic.
  • Prospeţime. Omega-3 sunt predispuși să devină râncezi. Odată ce se deteriorează, vor avea un miros urât și vor deveni mai puțin puternice sau chiar dăunătoare. Verificați întotdeauna data, mirosiți produsul și vedeți dacă acesta conține un antioxidant precum vitamina E.
  • Durabilitate. Încercați să cumpărați ulei de pește pe care l-a certificat o autoritate competentă. 

 

Care suplimente de Omega-3 sunt cele mai bune?

 

Un supliment obișnuit de ulei de pește este probabil cea mai bună alegere pentru majoritatea oamenilor care doresc să-și îmbunătățească bunăstarea. Cu toate acestea, amintiți-vă că uleiul natural de pește constă de obicei din cel mult 30% EPA și DHA, ceea ce înseamnă că 70% sunt alte grăsimi, care nu sunt benefice pentru oricine. Poate deveni o problemă pentru persoanele care au colesterol.

De asemenea, puteți cumpăra suplimente care conțin o concentrație mai mare de Omega-3. În acestea, EPA și DHA pot ajunge până la 90%. Pentru cele mai bune rezultate, căutați mărci care conțin omega-3 ca acizi grași liberi. Trigliceridele sau fosfolipidele sunt, de asemenea, bune.

EPA și DHA nu sunt ușor de asimilat din orice dietă deoarece acestea se găsesc cel mai adesea în produsele omega-3 de origine animală. Sunt disponibile opțiuni vegetariene, dar de obicei conțin doar ALA. O excepție este uleiul de alge, care este o sursă excelentă de omega-3 de calitate și potrivit pentru toată lumea, inclusiv pentru vegani.

În ceea ce privește momentul optim pentru a administra suplimentele, puteți lua în seamă faptul că cel mai bine este să luați aceste suplimente cu o masă care conține grăsimi, deoarece grăsimea va crește absorbția de omega-3.

În concluzie, omega-3 poate fi unul dintre cele mai benefice suplimente pe care le puteți lua. Totuși, asigurați-vă că alegeți cu înțelepciune sursa care să vă furnizeze cantitatea de Omega-3 concetrat. 

Cel mai indicat ar fi să îmbinați dieta echilibrată cu suplimentele, pentru a vă asigura că veți avea parte de rezultate optime, durabile pe termen lung. Nu uitați, rezultatele vor apărea dacă dați dovadă de consecvență și sunteți răbdători. Acestea vor fi reflectate de viitoarele analize.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.