Deputatul sucevean Cătălin Ioan Nechifor a anunțat că în perioada 20-21 octombrie  va avea loc congresul Pro România, în cadrul căruia va urma să prezinte o viziune a partidului privind administrația publică din România.

„În afară de coordonarea pe Suceava, am într-o atentă observare și coordonarea partea de administrație publică la nivel de partid. Elaborez în acest moment un document care se va dori un document programatic, care va fi inclus în oferta politică a partidului, un document despre administrația publică, pe care m-am gândit să îl numesc «50 de ani de la reforma administrativă în România»”, a declarat Cătălin Nechifor.

Acesta a menționat și faptul că ultima reformă a fost în 1968, când România și-a schimbat teritorial structura, când raioanele s-au transformat în județe.

„Acum, în acest moment, după mai multe etape mai mici ca dimensiune, care au însemnat înființări sau desființări de localități, apariții de noi unități teritoriale, avem un număr de 103 municipii, 320 de orașe și 2859 de comune. Din păcate, nu a făcut nimeni la nivel oficial o analiză a ceea ce s-a întâmplat în aceste localități. Trebuie să vedem  de unde am plecat, unde am ajuns, ce s-a întâmplat, ce s-a investit, ce a fost bun, ce a fost rău. Cred sincer că în acest moment avem această obligație, și asta va fi o temă pe care o voi propune în cadrul congresului, să ne gândim foarte atent și să fim sinceri cu noi înșine, să vedem dacă anumite localități au avut într-adevăr de câștigat, și eu mă tem că nu, și dacă nu ar fi mai eficient, mai eficace, să revenim la structuri administrativ-teritoriale care să fie mai condensate, mai concentrate”, a mai declarat Cătălin Nechifor.

Potrivit acestuia, din păcate, și în județul Suceava sunt localități care nu își pot asigura din venituri proprii toate sumele necesare pentru a acoperi cheltuielile măcar de funcționare.

„Nu mai vorbim despre dezvoltare, pentru că acolo, în lipsa programelor guvernamentale sau a celor europene, dezvoltarea ar fi fix zero. Evident că nu putem decide nimic altceva decât printr-o consultare publică. Așa cum ele s-au înființat ori s-au desființat, la fel oamenii care trăiesc acolo ar trebui consultați”, a spus deputatul Cătălin Ioan Nechifor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.