Președintele PRO România organizația Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care funcționează Programul Național de Dezvoltare Locală în județul Suceava.

Nechifor a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că în urmă cu un an era anunțat și lansat cu mare tam-tam PNDL II, dar de atunci nu s-a prea întâmplat nimic.

„La Suceava s-au semnat 252 de proiecte în valoare de 906.397.825,5 lei, o sumă semnificativă care vizează apa-canalul în localități, care se adresează școlilor, în special celor care aveau lipsă autorizații, dispensarelor ș.a.m.d. Suma este impresionantă, dar din păcate, în realitate, la Suceava programul lasă foarte mult de dorit și am rămas foarte neplăcut surprins să observ, din date publice, că Suceava ocupă loc total neonorant, adică ultimul. Suceava este ultimul județ din România ca atragere de bani, ca decontări efective din acest program major pentru România”, a spus președintele PRO România.

Deputatul a precizat că Suceava nu a fost ultimul județ niciodată, acest lucru datorându-se faptului că la Suceava există o „întreagă frăție locală”, formată din PSD, ALDE, PNL și PMP

„La Rădăuți, Fălticeni, Vatra Dornei  și Câmpulung Moldovenesc alocările sunt semnificative, s-au semnat pe bani mulți, din păcate, după un an de zile suma atrasă e fix zero. Dacă ne uităm la nivel național vom vedea localități care au un regim de absorbție foarte accelerat”, a spus Nechifor.

Aceeași situație este întâlnită și la nivelul orașelor, a declarat Nechifor, care a arătat că la Gura Humorului, Salcea și Siret s-au decontat până în prezent zero lei, iar în orașele Broșteni, Liteni, Frasin, Milișăuți, Cajvana, Solca PNLD 2 a adus foarte puțini bani în localități, singura excepția fiind Vicovu de Sus, unde se desfășoară două proiecte pe școli.

Deputatul de Suceava a spus că până în prezent gradul de absorbție la nivelul orașelor este de 5,96% într-un an de zile.

„La nivelul comunelor sunt cele mai multe proiecte, dar doar localitățile Bogdănești, Ciprian Porumbescu, Fântânele, Preutești, Zamostea au procente ridicate în ceea ce însemnă absorbția din fonduri guvernamentale”, a spus Nechifor.

Acesta precizat că sunt 59 de localități care nu au decontat niciun leu din PNDL 2. Printre acestea se numără: Baia, Bălăceana, Bălcăuți,  Bilca, Botoșana, Breaza, Cacica, Calafindești, Capu Câmpului, Câmpulung Moldovenesc, Cârlibaba, Ciocănești, Comănești, Coșna, Crucea, Dărmănești, Dornești, Drăgușeni, Dumbrăveni, Fălticeni, Frumosu, Frătăuții Noi, Fundu Moldovei, Grănicești, Gura Humorului, Hîrtop, Horodnic de Jos, Horodniceni, Ipotești, Izvoarele Sucevei, Mănăstirea Humorului, Moldova Sulița, Moldovița, Mușenița, Ostra, Păltinoasa, Pătrăuți, Pârtești de Jos, Poieni Solca, Pojorâta, Rădăuți, Rădășeni, Sadova, Salcea, Siminicea, Siret, Slatina, Straja, Sucevița, Șaru Dornei, Șcheia, Todirești, Vatra Dornei, Verești, Vicovu de Jos, Zvorâștea.

„În acest timp văd că unii se ocupă de petreceri în aer liber, alții de adus miniștri, de cântat în horă, unii se scuză, alții se acuză, dar asta este realitatea. Trăim în România anului 2018, creșterea economică este în scădere, iar noi nu aducem niciun leu în județ?”, s-a întrebat Nechifor, care a precizat că la nivelul comunelor absorbția banilor din PNDL 2 este pe la 3,90%.

Deputatul a arătat că și la Consiliul Județean situația este dezastruoasă, chiar dacă au fost depuse doar nouă proiecte. Nechifor a precizat că în cadrul PNDL 2, județul Neamț a cerut finanțare pentru 57 de proiecte, iar la capătul celalalt se situează județul Olt cu un singur proiect pe CJ.

CJ Suceava  a avut o singură plată în cursul unui an de zile.


Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.