Șefa Registrului Comerțului Suceava, Cătălina Vartic, și-a anunțat plecarea din PRO România, partidul condus de Victor Ponta, precizând că dacă va găsi o echipă care să dorească să facă cu adevărat schimbarea, în mod direct, corect, transparent”, o va susţine fără rezerve.
Aceasta a explicat pe pagina sa de Facebook și care au fost motivele pentru care a părăsit formațiunea politică.
„Am tot fost întrebată în privat de ce nu postez nimic despre demisia mea din Pro România. Voi încerca să răspund întrebărilor cât se poate de clar, ca să nu existe vreo îndoială că este ceva de ascuns.
În primul rând nu e o demisie pentru că nu a existat o adeziune, e doar o formalizare scrisă a unei situaţii existente de mult timp. Şi nu am făcut EU publica această formalizare, a făcut-o cel care m-a invitat în Pro. Am acceptat invitaţia într-un partid nou, alături de oameni cu care am crezut că pot face o echipă. Unii dintre acei oameni de la început nici nu mai sunt astăzi în Pro, alţii sunt dezamăgiţi şi aşteaptă un semn, alţii s-au alăturat de-a lungul timpului cu mari speranţe. Când am intrat în Pro nu era vorba decât de proiecte, speranţe, dorinţe, de oameni care ştiau şi doreau să facă lucruri normale, fireşti, de bun simţ, asumat, de oameni care aveau experienta politică şi care trecuseră şi prin succese şi prin eşecuri, care credeau că au învăţ din greşeli şi care sperau că pot îndrepta lucrurile. Dar mai ales era vorba de oameni care aveau curajul să spună ce credeau !
Delict de opinie, cred că asta e eticheta potrivită! Nu mai poţi spune ce gândeşti în Pro, pentru că acum a devenit un „partid” cu pretenţii de ” mare partid” şi acolo ordinele nu se comentează, se execută! Neavând experienţa colegilor plecaţi din PSD, nu prea mă descurc la acceptat comenzi şi ordine, mai ales când vin fără explicaţii şi dezbateri…Am cerut „oficial” pe grupul intern, o dezbatere, confruntare, şedinţa, publică sau nu, în care să se ia decizii, nu s-a dorit, aşa că „scrisoarea” mea de astăzi e doar o simplă formalitate.
În ceea ce priveşte povestea cu traseismul, cu neamurile, cu spălatul rufelor în public, dacă le luăm în ordine avem:
– Traseism politic, definiţie de la Wikipedia, enciclopedia liberă :
„Traseismul politic (în engleză party switching) este un fenomen politic care constă în schimbarea de către un politician a partidului politic care l-a propulsat într-o funcție. Din punct de vedere științific, nu a fost cercetat în amănunțime. Printre explicațiile găsite fenomenului este existența unui sistem de partide slab instituționalizat.[1]
Traseismul are mai mai multe implicații, normative, teoretice și substanțiale. Fenomenul este răspândit în multe state, chiar în cele mai stabile sisteme de partide. De exemplu în Italia, de-a lungul mandatului legislativ 1996-2001, un sfert dintre membrii camerei inferioare a parlamentului au schimbat partidul politic cel puțin o dată.[2] „
Pe la sfârşitul lui 2010 am intrat în UNPR. Nimic nu s-a schimbat în statutul meu socio-profesional de atunci, chiar dimpotrivă mi-am luat „palme” suficiente, din toate direcţiile, cele mai multe fără nici o vină. Am construit la Suceava o echipă foarte faină, cu mulţi tineri, cu mulţi oameni din afara politicii, unii au confirmat de-a lungul timpului şi au ajuns oameni de bază în comunităţi. Am candidat în 2012 împotriva lui Flutur şi Nechifor, corect, cinstit, asumat, pentru că nu am văzut în judeţ laptele şi mierea promise şi nu am găsit „raniţă cu investiţii şi milioane de euro”. Am făcut o „altfel ” de politică pentru că oamenii erau „altfel”, mai naivi, mai buni, mai entuziaşti. Am fost înlocuită din UNPR atunci când au apărut ” aerele de partid mare şi important” . Am plecat din UNPR fără scandal, fără fuste ridicate în public”, a scris Cătălina Vartic pe pagina de socializare.
De asemenea, aceasta a precizat că primul om care a sunat-o în ziua când a demisionat din UNPR a fost Gheorghe Flutur, cel pe care nu l-a menajat deloc de-a lungul anilor.
„Mi-a propus să merg alături de el în proiectul de reclădire al judeţului, la începutul anului 2016, când nu era deloc la putere! Am muncit câteva luni, pe bune, alături de Gheorghe Flutur şi am demisionat, deşi aveam „loc eligibil” pe listele de la consiliul judeţean, chiar înainte de depunerea listelor! Era nevoie de construcţie atunci, de creşterea ritmului de muncă şi mie mereu mi-au plăcut provocările. Nu mi-a plăcut însă nici atunci duplicitatea! Dar nu m-a auzit nimeni făcând tam tam de demisia mea sau povestind diverse lucruri. Am plecat din PNL prin demisie, semnasem deja adeziunea… În 2019 Cătălin Nechifor m-a invitat în Pro, de mai multe ori şi la un moment dat am acceptat. Restul îl ştiţi… Ce am avut de spus am spus mereu, destul de apăsat zic eu, în interiorul echipelor, partidelor, nu prin intermediul mijloacelor publice moderne de comunicare. Deci „trasesim” din asta în care intri doar în echipe aflate la greu, unde e nevoie de muncă şi unde mai mult îţi strici imaginea şi prieteniile, mai rar 😉
PS: nu am cerut nici un loc pe nicăieri, eligibil sau nu, m-am oferit să muncesc, să investesc timp, bani, imagine, pricepere, am cerut competiţie şi diversitate
-Neamuri: am multe neamuri, că așa e la noi în zonă, evenimentele private din viaţa noastră se fac cu oameni, oameni din mediul în care trăim. Ion Lungu este nașul meu, de pe vremea când lucram la Ambro, meritul fiind al părinţilor mei şi al unui mare director care acum nu mai e printre noi. Eu zic că am ajutat şi am fost ajutată, că am respectat şi am fost respectată, dar în 2012 am separat apele politice odată cu candidatura mea din partea UNPR (cei care erau chemaţi la nașu în birou ştiu de ce 😉 ). Nimic nou nici pe acest plan… Blaturi şi înţelegeri cu primarul au făcut tocmai cei care îmi reproşează mie că nu se poate să nu existe înţelegeri subterane între mine şi nașu şi că joc la cacealma. Şi le-au făcut şi pe faţă şi pe la spate! Eu măcar mi-am asumat public toate alegerile şi toate deciziile, fără afişe, banere, promisiuni, voturi prin diverse consilii.
– spălatul rufelor: cred că am explicat la capitolul traseism suficient de clar, nu e genul meu”, a mai scris Cătălina Vartic pe pagina de Facebook.
Aceasta a ţinut să precizeze că nu are nicio altă înțelegere politică, iar dacă va găsi echipa care să dorească să facă cu adevărat schimbarea, ”dar în mod direct, corect, transparent”, o va susţine fără rezerve.
„Nu am nici o altă înţelegere politică, nu de asta nu am rămas alături de Pro, diferenţele de opinie sunt foarte vechi şi sunt cunoscute de colegii mei, nu era nevoie de „hotărâre de divorţ”, dar pentru unii era important să fie scris. Îmi place politica şi cred că fără implicare politică nu vom schimba nimic din ceea ce nu ne place la oraşul nostru, la judeţul nostru, la ţara noastră! Cred că e nevoie de schimbare şi că sunt multe lucruri care se pot schimba fără mulți bani, doar cu ştiinţa, dorinţa, încredere, implicare, respect. Dacă voi găsi echipa care să dorească să facă cu adevărat schimbarea, dar în mod direct, corect, transparent o voi susţine fără rezerve!
Suceava e acasă şi Suceava merită mai mult! Se poate face schimbarea, doar trebuie să o dorim cu adevărat! Nu e nimic rău să vrei, să încerci, să dai greş, să nu reuşeşti, e mult mai rău să nu încerci, să nu dai greş, să nu reuşeşti, să nu lupţi, să nu vrei, să te complaci în anonimat şi mediocritate”, a conchis Cătălina Vartic.
Lasa un raspuns