Un proiect legislativ inițiat la Senat prevede ca proprietarii de terenuri agricole sau forestiere, cărora nu li s-a reconstituit încă dreptul de proprietate, să poată fi despăgubiți, dacă terenul nu s-a aflat pe locul unor investiții.

Inițiatorii actului normativ susțin, în expunerea de motive a proiectului legislativ, că în ultimii 27 de ani s-au pus în aplicare cel puțin 3 legi pe această temă, dar nu s-a reușit rezolvarea numărului mare de cereri de reconstituire a dreptului de proprietate validate de comisiile de specialitate sau prin sentințe judecătorești rămase definitive pentru care nu s-au emis titlurile de proprietate: “Sunt județe în care există deficit de terenuri agricole, conform inventarierilor. O mare parte dintre ele ar putea fi rezolvate dacă proprietarii investițiilor ar putea să plătească despăgubiri persoanelor îndreptățite, dar care nu au avut terenul pe locul investițiilor.”

În acest moment, Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere reglementează, la articolul 4, reconstituirea dreptului de proprietate pentru proprietățile persoanelor fizice și juridice care au trecut în proprietatea statului și pe care au fost realizate investiții.

Parlamentarii care susțin inițiativa legislativă argumentează că ar mai fi două aspecte pozitive ale acestei măsuri – bugetul de stat ar avea de câștigat, deoarece nu s-ar mai plăti despăgubirile către proprietari din acești bani, iar al doilea că și unele spețe la CEDO s-ar rezolva și s-ar pune în aplicare mai ușor.

Art. 4 – nou alineat, alin. (1 indice 10)

“Proprietarii investițiilor privatizate în condițiile legii pot încheia acorduri de despăgubire și cu persoane fizice îndreptățite în județul respectiv, ale căror drept de proprietate a fost validat de comisiile județene de fond funciar sau a fost stabilit prin sentințe judecătorești definitive, chiar dacă aceste terenuri preluate abuziv nu s-au aflat sub investițiile privatizate”.

După dezbaterile din Senat, indiferent de vot, propunerea legislativă va fi supusă plenului Camerei Deputaților, care trebuie să dea votul final.

 

Sursa: www.legestart.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.