O nouă tulpină de coronavirus începe să se extindă. Este vorba despre mutația japoneză E484K, care a fost descoperită, recent, și de cercetătorii suceveni. După tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia, noua mutație a virusului a fost descoperită și în România.

Mutaţia E484K a fost depistată prima dată în Japonia, în preajma Jocurilor Olimpice în vară. Atunci, la 10 din 14 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 s-a găsit și noua tulpină. 

Acum, se pare că noua tulpină a ajuns și în România. Cercetătorii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava au făcut mai multe teste și au descoperit noua tulpină. E484K a fost găsită în sângele unui pacient fără un istoric recent în Marea Britanie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

E484K, rezistentă la vaccinuri?

Tulpina E484K a fost descoperită pentru prima dată în Japonia,  în urma secvenţierilor genomice la 70% din noile cazuri de COVID-19. Potrivit specialiștilor din Japonia,  noua mutaţie ar fi rezistentă la vaccinurile anti-COVID.

Rezultatul nu este cert încă, iar în prezent se lucrează la studii de specialitate care să confirme sau să infirme rezistența la vaccin. 

„Pacientul zero” la care a fost pentru prima dată identificată noua mutație a fost un bărbat care s-a întors în Japonia din Brazilia, după o vacanță petrecută împreună cu soția și cei doi copii ai săi.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.