Animalele de companie se pot îmbolnăvi de-a lungul vieții. Deși poți lua o serie de măsuri pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, tot există câteva probleme de sănătate care pot apărea în timp. Important este să observi simptomele, pentru a minimiza riscul de complicații. De asemenea, drumul periodic la veterinar poate ajuta la descoperirea timpurie a unor probleme, înainte ca acestea să scape de sub control. Mai jos sunt principalele probleme de sănătate care pot apărea la căței.
Diareea la câini
Diareea la câini nu apare prea des în conversații, însă dacă ai un câine este foarte posibil ca la un moment dat să te fi confruntat cu o baltă de culoare închisă.
Este posibil să nu ai ce face pentru a preveni diaree caini, însă dacă ești cât mai informat poți reduce numărul episoadelor neplăcute, precum și durata lor.
Care sunt cauzele diareei la căței? Excesul alimentar, consumul din gunoi sau consumul de alimente alterate reprezintă cauza principală a diareei. Mai mult, schimbările alimentare, mai ales introducerea de noi proteine, poate duce la diaree. La acestea se adaugă cauze ceva mai rare, așa cum sunt intoleranța la unele alimente, alergiile, paraziții intestinali, consumul unor plante, ingerarea unei jucării, a unei șosete sau a altui obiect de mici dimensiuni, unele afecțiuni ale rinichilor, ficatului sau intestinelor și administrarea de antibiotice.
De cele mai multe ori, diareea la câini trece de la sine prin postul alimentar de 12-24 de ore, timp în care patrupedul poate consuma mici cantități de apă. Această strategie nu ar trebui însă aplicată în cazul puilor sau a câinilor vârstnici. După o perioadă fără mâncare se introduc alimente care normalizează scaunul, așa cum sunt câteva boabe de orez lăsat peste noapte la înmuiat, iaurt, cartofi fierți fără coajă, brânză, produse speciale pentru calmarea durerii de stomac. În cazul în care diareea la câini persistă mai mult de una-două zile, este recomandat să mergi cu el la veterinar.
Probleme de piele
Mulți câini se confruntă cu probleme de piele. Primele semne sunt mâncărimea, pielea inflamată, lipsa apetitului, umflarea pielii, căderea părului.
Cauzele sunt dintre cele mai diverse, de la infecția cu paraziți la căpușe sau altele. Cum tratamentul depinde de cauză, dacă spălarea cățelului nu a dus la ameliorarea problemei, este important să mergeți la veterinar. Tratamentul poate include medicamente împotriva alergiilor, antiinflamatoare, șampon cu medicamente sau simpla schimbare a dietei. Totuși, este important de știut că unele probleme de piele, așa cum sunt alergiile, sunt recurente și trebuie ținute sub control.
Râia la câini
Demodecia este una dintre cele mai răspândite forme de raie la caini și apare mai ales pe fondul imunității slăbite sau a carențelor nutriționale. Cățeii bolnavi au mâncărimi intense, piele înroșită, pierderea părului, mai ales pe stomac și picioare, sângerări, mirosuri neplăcute din zona rănilor. Rănile apar mai ales pe abdomen, picioare, urechi și piept.
Râia se transmite prin contact cu un alt câine bolnav. De asemenea, este posibilă o transmitere indirectă, atunci când câinele tău doarme în așternutul unui câine bolnav de râie. Mai mult, infecția se răspândește și dacă folosești o perie care a fost folosită anterior pe un câine bolnav.
Râia la câini se tratează sub îndrumarea medicului veterinar. Adesea, se recomandă un tratament bazat pe ivermectină sau doramectină, însă acestea trebuie diluate în funcție de indicațiile veterinarului. Aceste substanțe sunt puternice în stare pură și pot provoca probleme grave.
Infecții ale urechii
Infecțiile urechii pot provoca mișcări regulate ale capului și scărpinarea lobului urechii. Uneori, apare o scurgere mirositoare din ureche. Dacă apar aceste simptome una-două zile la rând, este recomandat să mergi la medicul veterinar.
Astfel de infecții au cauze diverse, de la acumularea de bacterii la dezvoltarea de ciuperci. Câinii cu urechile lăsate au un risc mai mare de infecții ale urechii. Rase precum Cocker Spaniel sau Basset Hound sunt mai susceptibile la aceste probleme. Același lucru este valabil pentru câinii care petrec mult timp în apă. De asemenea, unii câini secretă mai multă ceară sau au mai mult păr în ureche; aceste lucruri pot crește probabilitatea de apariție a infecției.
Tratamentul variază de la caz la caz. Frecvent, veterinarul va curăța urechile câinilor. Dacă există exces de păr, acesta va fi tuns sau smuls. Dacă există o rană care supurează, se va curăța infecția și medicul va recomanda medicamente, în general antibiotice, antiinflamatoare sau soluții pentru urechi. Dacă infecția la ureche revine sau apar complicații, adresează-te de urgență veterinarului.
Afecțiuni dentare
Afecțiunile dentare, în special cele de natură parodontală, reprezintă probleme de sănătate ce pot duce la complicații. Respirația neplăcută nu este un simptom normal și poate indica o problemă dentară. Acumularea de tartru poate adăposti bacterii ce pot duce la degradarea dinților și a gingiilor. În cazuri severe, bacteriile din gură pot ajunge în sânge și pot cauza complicații, precum boli cardiace sau insuficiență renală.
Primul simptom al bolilor dentare este halitoza. Contrar miturilor, câinii nu au o respirație neplăcută. În schimb, patrupedele cu afecțiuni dentare în stadiu avansat au o respirație respingătoare. Durerea este următorul simptom și mulți câini vor încerca să o ascundă. Câinii cu probleme dentare nu vor putea să mestece bine mâncare și nu vor mai fi interesați de jucării. Unii câini salivează excesiv, uneori cu sânge. Pe măsură ce boala progresează, dinții vor începe să fie din ce în ce mai slăbiți.
Majoritatea bolilor dentare apar în timp și sunt cauzate de formarea de placă pe dinți ca urmare a acumulării de bacterii. Unele rase au o predispoziție genetică față de afecțiunile dentare. Aici intră rasele mici de câini, precum Chihuahua sau Dachshund.
Afecțiunile dentare pot fi tratate mai ales în fazele timpurii sau atunci când boala încă nu afectează structura osoasă. În acest caz, tratamentul constă în curățarea profesională a dinților sub anestezie generală.
Dacă suspectezi că animăluțul tău este bolnav și după una-două zile starea sa de sănătate nu s-a ameliorat, mergi urgent la veterinar. Știind istoricul medical al micului patruped și examinându-l în detaliu, doctorul va putea propune cele mai bune modalități de tratament.
Sursă foto: Shutterstock
Lasa un raspuns