Aerul pe care îl respirăm este un amestec de gaze perfect adaptat nevoilor organismului uman. În acest amestec perfect echilibrat pentru a susține viața se revarsă oră de oră alte gaze rezultate din diverse arderi. Multe procese industriale emit gaze poluante care se pot acumula în atmosferă, în pământ sau în apă. Poluanții din aer sunt frecvent analizați în stații de monitorizare plasate strategic în anumite puncte cheie. Aceste stații sunt echipate cu un instrument special care poartă denumirea generică de analizor gaze. Analiza noxelor este primul pas spre protejarea atmosferei de compuși toxici și pentru menținerea calității aerului pe care îl respirăm.
Componentele unui analizor gaze
Un analizor gaze industrial are două părți componente care comunică prin Bluetooth și poate monitoriza mai mulți compuși chimici prin intermediul senzorilor specializați. Senzorii de bază măsoară gaze precum oxigenul, monoxidul de carbon și oxidul nitric iar senzorii mai specializați analizează gazele complexe. Componenta principală analizează gazele iar componenta secundară afișează și stochează datele în memoria internă. Datele pot fi transferate în calculator sau printate direct pe hârtie. În memoria unui analizor gaze se pot stoca până la 9000 de fișe de analiză. Analizoarele de gaze sunt instrumente cu care se măsoară compoziția, presiunea, densitatea și curgerea continuă a unui amestec de gaze. Instrumentul este dotat cu sisteme de alarmă care intră în funcțiune atunci când măsurătorile indică depășirea unui anumit nivel standard. Analiza gazelor se poate face cu instrumente automate sau manuale, fixe sau portabile.
Principalele utilizări ale analizoarelor de gaze
Analiza gazelor este necesară atât în mediul industrial cât și în mediul casnic, la centralele termice. Analizoarele de gaze se folosesc și pentru a monitoriza noxele evacuate de automobile. Centralele termice, motoarele, boilerele și alte sisteme de acest gen ard diverși combustibili în prezența oxigenului pentru a produce căldură și energie. Un echilibru perfect între combustibil și aer reduce semnificativ costurile și eficientizează arderile. Măsurarea gazelor rezultate cu ajutorul unui analizor gaze este modalitatea cea mai eficientă de a optimiza amestecul de combustibili și oxigen. Un analizor gaze te ajută să măsori concentrația diferitelor gaze și să optimizezi procesul de ardere astfel încât să obții rezultate maxime din arderea unei cantități minime de combustibili. Arderea eficientă reduce emisiile de noxe precum oxidul nitric (NO), dioxid de azot (NO2) și dioxid de sulf (SO2). Un analizor gaze măsoară cantitățile de noxe eliminate în aer și ajută la protejarea mediului.
Analiza gazelor și eficiența arderilor
Analiza gazelor de ardere poate indica unele deficiențe la nivelul motoarelor. Să luăm ca exemplu cantitatea de dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este un produs direct al arderii și reprezintă cantitatea de combustibil arsă complet. Cu cât nivelul de CO2 măsurat cu analizorul de gaze este mai mare cu atât motorul este mai eficient. Multe motoare cu injecție elimină aproximativ 15% dioxid de carbon. Combustibilii care ard doar parțial elimină monoxid de carbon. Noxele care pot fi măsurate direct la nivelul eșapamentului cu ajutorul unui analizor gaze sunt oxigenul, monoxidul de carbon, dioxidul de carbon, monoxidul și dioxidul de nitrogen și hidrocarburile. Toate acestea indică eficiența arderilor, amestecul optim de oxigen și combustibil și prin urmare eficiența și consumul total al unui motor.
Analiza gazelor este o etapă extrem de importantă a oricărui proces de ardere. Fiecare casă conține o centrală termică și aproape fiecare persoană deține un automobil. Conștientizarea faptului că eliminăm zi de zi în atmosferă gaze și că aceste gaze schimbă compoziția aerului pe care îl respirăm trebuie să ne dea de gândit. Optimizarea sistemelor de încălzire și corectarea eventualelor defecțiuni de ardere ale mașinii tale începe cu un analizor gaze.
Lasa un raspuns