Indiferent că ești proprietar sau chiriaș, partea legală este un aspect important atunci când vine vorba de chiria unei locuințe. 

Un contract de închiriere este un document scris în care se regăsesc atât obligațiile celui care dă înspre închiriere, cât și ale celui care va beneficia de acesta.

În acest articol îți vom prezenta beneficiile pe care contractul de închiriere ți le oferă în calitate de chiriaș, dar și obligațiile pe care le vei avea odată ce închei un astfel de contract cu un proprietar. 

Beneficiile contractului de închiriere 

Poate cel mai important beneficiu pe care ți-l oferă contractul de închiriere ca și chiriaș este siguranța că spațiul închiriat va fi al tău pentru durata de timp stabilită cu proprietarul. Asta înseamnă că nu va putea să te dea afară mai repede de termenul pe care l-ați agreat împreună.  

Un alt avantaj pe care ți-l oferă contractul de închiriere este că în cazul în care apartamentul are nevoie de îmbunătățiri, cheltuielile vor fi suportate de către proprietar. Așadar, nu va fi nevoie să investești banii tăi. 

În ceea ce privește plata chiriei, aceasta se va face nici mai devreme nici mai târziu de ziua stabilită de comun acord. Prin urmare, proprietarul nu va putea să-ți ceară să plătești chiria mai devreme de data respectivă.  

Obligațiile tale în calitate de chiriaș 

Odată ce închei un contract de închiriere, vei avea câteva îndatoriri ca și chiriaș. Printre acestea se enumeră: 

  • achitarea sumei aferentă chiriei în termenul stabilit de comun acord cu proprietarul și care se regăsește în contract
  • achitarea unei garanții
  • permiterea examinării locuinței de către proprietar, în cazul în care acesta o cere
  • păstrarea locuinței în condiție bună și predarea acesteia cu tot ce avea inclus la primire

 

La ce se referă garanția? 

Solicitarea unei garanții e modul prin care proprietarul se asigură că nu va plăti de la el daunele pe care tu, în calitate de chiriaș, s-ar putea sa le produci locuinței sale. 

Cum se încheie un contract de închiriere? 

Contractul de închiriere va fi considerat „încheiat” în momentul în care tu, chiriașul, împreuna cu proprietarul semnati actul.  

Semnătura poate fi atat fizică (“de mână”), cât și digitală (adică, poți semna contractul în format electronic, după care să-l trimiți proprietarului). Pasul următor va fi înregistrarea acestuia de către proprietar la organele fiscale teritoriale.

Care este durata maximă pentru care se poate încheia contractul? 

Conform legii, un contract de închiriere al unei locuințe nu se poate încheia pentru o durata mai mare de 49 de ani. 

Desigur, această durată nu este foarte des întâlnită, în special în cazul apartamentelor și, mai ales, nu în România.   

Ce înseamnă rezilierea contractului de închiriere?

Se poate ajunge la rezilierea judiciară a contractului de închiriere dacă tu, ca locatar, cauzezi orice fel de probleme care pot afecta liniștea celor care locuiesc în același bloc, de exemplu. 

Rezilierea-sancțiune, pe de altă parte, apare atunci când nu îți îndeplinești obligațiile contractuale.

Atât în cazul rezilierii judiciare, cât și în cazul rezilierii-sancțiune, vei fi obligat să eliberezi apartamentul. În cazul în care nu vei face asta de bună voie, proprietarul poate apela la instanța de judecată pentru a te evacua.

 

Atunci când vrei să închiriezi o locuință, e important să citești cu atenție ce este stipulat în contractul de închiriere. Astfel, vei ști exact ce drepturi ai, dar și ce ești obligat să respecți pe perioada în care ai închiriat apartamentul sau casa în care urmează să te muți. 

Printre beneficiile pe care ți le oferă un contract de închiriere se enumeră siguranța că nu vei putea fi dat afară peste noapte și vei putea beneficia de îmbunătățiri fără ca tu să suporți vreo cheltuială. În plus, nu vei avea surpriza să ți se ceară banii pe chirie mai devreme de termenul agreat cu proprietarul. 

sursă foto: unsplash.com 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.