În perioada 26-28 mai 2022, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, se va desfășura, sub patronajul Asociaţiei Akademos, al Alianţei Franceze şi al Universităţii din Pisa, ediția a XI-a a Conferinței DISCURS CRITIC ȘI VARIAȚIE LINGVISTICĂ, ce va reuni cercetători, cadre didactice și doctoranzi din mai multe centre universitare din țară (Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Baia-Mare, Bacău) și din străinătate (Republica Moldova, Italia, Spania şi Ucraina). 

Având ca tematică Traducerea ca interpretare: perspective teoretice, problematizări și aplicații, conferința oferă o arie generoasă de abordare, ce le va permite participanților să inițieze discuții și dezbateri asupra perspectivelor multiple pe care actul traducerii le oferă prin statutul său de fenomen cultural-lingvistic integrator.

Centrată asupra unei istorii a traducerilor, asupra strategiilor de traducere și de receptare a textelor literare, științifice și administrative, precum și asupra constrângerilor cognitive, normative și discursive antrenate de acest proces, conferința vizează explorarea unor axe tematice variate, astfel încât doctoranzii de la USV, dar și din alte centre universitare să poată susține și argumenta rezultatele propriilor cercetări, dar şi să se poată întâlni cu specialiști din domeniul de studiu pentru care au optat.

Evenimentul va include, pe lângă cele opt ateliere de comunicări pe secţiuni, o lansare de carte (volumul întîi din prima istorie a traducerilor în limba română) şi o dezbatere moderată de Matei Vişniec. Dintre atelierele propuse, unul este aniversar  – Experiențe regionale și model național. Restituiri târzii: Elena Niculiță-Voronca, Mihai Lupescu, fiind organizat la 160 de ani de la nașterea Elenei Niculiță-Voronca și la 100 de ani de la încetarea din viață a lui Mihai Lupescu. Totodată, programul propus prevede un workshop privind transferul către societate al cunoștințelor despre alimentația regională, ce face parte din cadrul proiectului Colecție digitală a partimoniului alimentar românesc și transfer spre societate (foodie). 

Conferinţa se va deschide cu ceremonia de acordare a titlului de Doctor honoris causa distinsei profesoare Otilia Hedeşan, de la Universitatea de Vest din Timişoara, specialistă în etnologie şi antropologie culturală.

Organizatorii conferinţei sunt prof. univ. dr. Rodica Nagy, prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu şi prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.