Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, Haralambie Duțu, a declarat că în anul agricol 2016-2017, datorită condițiilor meteorologice, s-au înregistrat efecte negative asupra speciilor legumicole și pomicole, în mod deosebit la cele din zona văii râului Moldova.
„Având în vedere că nu suntem un județ cu specific pentru legumicultură, producțiile medii înregistrate se constituie din realizări pe suprafețe mici în gospodăriile populației, excepție făcând varza, care ocupă suprafețe mai mari”, a declarat Haralambie Duțu.
Totuși, în urma Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate în județul Suceava cantitatea de roșii a crescut.
Condițiile care trebuiau îndeplinite pentru obținerea celor 3.000 de euro cuprindeau deținerea unei suprafețe cultivată cu tomate în spații protejate de 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 300 x 400 mm, pe care să se găsească inscripția „Suprafață beneficiară a Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, producerea de 2 kg tomate/mp și să valorificarea unei cantității de tomate de 2.000 kg dovedită cu documente justificative şi care să fie înregistrate în evidenţele Registrului agricol deschis la primărie.
„Producătorii de tomate în spații protejate pe o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați au beneficiat de 3.000 de euro ca ajutor de minimis din partea Guvernului României.
În condițiile în care județul Suceava nu este un județ legumicol au fost înregistrate 38 de solicitări din partea agricultorilor. În primul ciclu au fost valorificate de 2 mii de kg până în luna mai care au și intrat în posesia sumelor care li se cuveneau.
Ceea ce nu este puțin pentru un agricultor și sunt convins că în urma acestui ajutor de minimis vom avea și mai multe cereri , deoarece mulți legumicultori au foste sceptici la început, deși aveau posibilitatea.
În acest moment încă 15 producători agricoli au depus cerere pentru a primi acest ajutor de minimis. La finalul lunii se va înainta solicitarea către Ministerul Agriculturii iar la finalul lunii decembrie legumicultorii vor intra în posesia sumelor cuvenite”, a declarat Haralambie Duțu.
La speciile pomicole situația este asemănătoare cu perspective reale de îmbunătățire, având în vedere suprafețele cu livezi înființate în ultimii ani. Producțiile medii realizate la măr în bazinul Rădășeni – Fălticeni – Vulturești sunt bune și foarte bune, de 40-60tone/ha.
Lasa un raspuns