Prin intermediul tehnologiilor digitale, grupuri mari de oameni devin participanți în cadrul unei game largi de activități precum blogging-ul, vlogging-ul, gaming-ul, poșta electronică, transferul de fișiere, încărcând sau descărcând de pe diferitele rețele ale internetului ceea ce le prezintă un anumit interes. Ultimii ani ne arată că noua infrastructură digitală a devenit de-a dreptul indispensabilă lumii contemporane și că sunt în joc cinci probleme esențiale în ceea ce privește noua eră digitală – identitatea, intimitatea, proprietatea, credibilitatea și participarea.
Etica reprezintă o branșă de studiu ce are de a face cu judecățile morale, probleme de bine și de rău, dar și cu diferențierea între comportamentul uman și cel inuman. O acțiune este etică atunci când nu produce, odată cu realizarea sa, niciun impact negativ. Cu alte cuvine, ar putea fi privită drept descrierea caracterului profesional sau religios, în baza unor coduri morale.La Centrul pentru Progres al Eticii și Caracteruluieste exprimată în mod constant nevoia de schimbare cu tindere către progres a intelectului și spiritului indivizilor tineri cu scopul de a le forma caractere proprii, ajutându-i astfel să facă anumite distincții între bine și rău, să iubească binele și să cunoască binele ce îl posedă fiecare în parte.
Copii încep a învăța valorile etice încă de la naștere prin intermediul instituțiilor familiale și spirituale. Acestea sunt considerate a fi surse primare în ceea ce ține de educația etică a copiilor, în timp ce instituțiile școlare au responsabilitatea de a-i face conștienți de anumite valori etice. În acest context a apărut în 1988„Etica Informației (EI)”. Robert Hauptman a folosit acest termen în primul capitol din lucrarea „EthicalChallanges in Librarianship” (Provocările etice în biblioteconomie), fiind și prima referință apărută în limba engleză. Acesta a văzut EI ca fiind un termen adecvat pentru etosul informațional contemporan. Următoarea apariție a termenului a avut loc în literatura de specialitate a justiției penale. Cutoate acestea tinerii încă nu sunt conștienți de ceea ce pot sau nu pot face cu proprietatea intelectuală în cadrul rețelelor de internet, ba chiar și părinții acestora prezintă anumite dificultăți în legătură cu ceea ce este sau nu este etic în World Wide Web.
Utilizarea Internetului a crescut foarte exploziv odată cu obținerea unor conexiuni ieftine și rapide. Cu toate acestea, o mulțime de persoane ce folosesc internetul în viața de zi cu zi nu sunt conștiente de faptul că informațiile cu caracter personal pot fi dezvăluite atunci când navighează în spațiul cibernetic. Abuzul, față de tehnologia informației, făcut de către numeroase persoane, în mod special de către cele tinere, este privit asemenea unei provocări de tipul unui joc cu o rată de risc foarte scăzută. Există totuși și anumite riscuri fizice precum copierea ilegală a unui program digital. Media joacă un rol vital în dilema etică. Filmele, cărțile și programele de televiziune, adeseori recurg la anumite acțiuni îndoielnice din punct de vedere etic, precum spargerea sistemului de securitate al unui computer, ce poate părea un act eroic dar în realitate reprezintă o acțiune de-a dreptul ilegală. Deoarece astfel de acțiuni nu ridică prea multe întrebări etice, sunt privite asemenea unor rezultate obținute în urma unei contribuții intelectuale de primă clasă. Dar odată ce tehnologiile informaționale se răspândesc din ce în ce mai mult în societatea umană și din moment ce importanța acestora crește semnificativ, fiind strâns legate de economia globală și de profesiile multor indivizi, va exista un punct în istorie în care toată lumea va fi supusă unei situații de a lua o decizie bună din punct de vedere etic atunci vând va veni vorba despre utilizarea unui computer.
Asociația pentru Mașinăria Computerizată a Codului Etic și a Conduitei Profesionale, subliniază multe dintre aceste idei, punând astfel accent pe Cele 10 Porunci în Etica Digitală:
- „Voicontribui față de societate și față de bunăstarea umană”;
- „Voi evita să le fac rău altora”;
- „Voi fi cinstitși de încredere”;
- „Voi fi corect și nu voi discrimina pe nimeni”;
- „Voionorabreveteleșidrepturile de proprietate, inclusivșipecele de autor”;
- „Voiacordacreditulcorespunzător pentru proprietatea intelectuală”;
- „Voirespectaintimitateaaltora”;
- „Voionoraconfidențialitatea”;
- „Voi proteja confidențialitatea și voi respecta confidențialitatea celorlalți”;
- „Îmi voi proteja proprietatea și voi respecta proprietatea celorlalți”;
- „Voi folosi tehnologia în scopuri constructive și în modalități în care nu voi vătăma integritatea și regulile familiei mele, bisericii, școlii și a guvernului”.
Indiferent dacă le agreăm sau nu, ar trebui să le respectăm pentru ca bine să ne fie și să bucurăm întru mulți ani de minunata lume a Word Wide Web-ului.
Lasa un raspuns