Este știut că pentru a fi cât mai sănătoși trebuie să ne ferim de microbi, să avem o igienă și o alimentație corectă, să facem sport, să nu spunem pas controalelor medicale de rutină. Sfaturile date de medici, puse în practică, ne feresc de multe boli. Există însă, în continuare, și boli ale căror cauze specialiștii nu le pot preciza cu certitudine.

 

Scleroza multiplă

 

Scleroza multiplă este o boală progresivă, care afectează sistemul nervos central (SNC) şi care este diagnosticata, de obicei, la adulţii tineri, care au vârstă cuprinsă între 20 şi 40 de ani. Totuşi, afecţiunea se poate declanşa oricând între 15 şi 60 de ani, iar statisticile arată că, în lume, numărul de femei care suferă de această boală este mai mare decât cel al bărbaţilor.

Cauzele care îi determină declanşarea nu se cunosc, însă scleroza multiplă este considerată a fi autoimună. Persoanele afectate nu se vindecă, însă pot ţine simptomele bolii sub control, dacă urmează tratamentul corect.

 

Epilepsia

 

Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume, conform cercetătorilor. Boala se manifestă prin convulsii recurente, episoade scurte de mișcare involuntară ce pot implica o parte a corpului (epilepsie parțială) sau întregul corp (epilepsie generalizată), uneori fiind însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcțiilor intestinului gros sau ale vezicii urinare.

În majoritatea cazurilor, cauza este necunoscută, deși unele persoane pot da semne de epilepsie în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, neoplasm cerebral și consum de alcool și de droguri, printre altele

 

Boala Parkinson

 

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urmă distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.

La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident.

În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% și 80% din celulele din zona de control a activităților motorii sunt deja distruse. Cauza pierderii progresive a neuronilor în boală Parkinson rămâne însă necunoscută.

 

Lupusul

 

Lupusul (lupusul eritematos sistemic sau LES) este o boală autoimună, în care sistemul imunitar al persoanei respective nu reuşeşte să facă diferenţa între ţesuturile proprii şi intruşi, atacându-le. Lupusul nu este o boală contagioasă.

Nu se ştie cu exactitate de ce organismul îşi atacă propriile ţesuturi. O cauză genetică ce afectează buna funcţionare a sistemului imun poate predispune la apariţia lupusului.

 

Sindromul Evans

 

Sindromul Evans reprezintă o boală rară în care sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care distrug globulele roşii, trombocitele şi uneori anumite globule albe cunoscute sub numele de neutrofile.

Cauza exactă a sindromului Evans este necunoscută. Cercetătorii cred că în cazul sindromului Evans, un factor declanşator, precum o infecţie sau o altă boala, determină sistemul imunitar să producă autoanticorpi.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.