Centrul Social „Maria Ward” din Rădăuți a fost recompensat de Poliția Județeană Suceava cu diplomă de excelență pentru contribuția în campania „ATINGERI NEDORITE” de prevenire a abuzurilor asupra copiilor
Potrivit IPJ Suceava, în perioada decembrie 2021 – mai 2022, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Polițiștii Biroului Siguranță Școlară şi polițiști de proximitate/ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, desfăşoară activităţi pentru prevenirea abuzurilor de natură sexuală, în cadrul campaniei naţionale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”, lansată de Poliţia Română.
Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor şi publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, fiind desfăşurate activităţi informativ preventive atât în unități de învățământ, cât și în spații publice.
La nivelul județului Suceava campania este implementată cu sprijinul partenerilor instituționali locali dar și cu suportul organizațiilor nonguvernamentale și al voluntarilor.
Un accent deosebit se pune pe colaborarea cu societatea civilă și cu toți factorii implicați în prevenirea oricărui fel de abuz împotriva minorilor.
Cu titlu de bune – practici a fost exemplificată activitatea Centrului Social MARIA WARD din Rădăuți în cadrul acțiunilor de sprijin și suport pe care le oferă minorilor cu posibilități materiale reduse, personalul unității identificând în luna noiembrie 2021 un caz de o complexitate deosebită și informand autoritățile, polițiștii dispunând ulterior reținerea și arestarea unui bărbat care a săvârșit acte de agresiune sexuală asupra propriei fiice.
Pentru aportul adus și sprijinul acordat autorităților, IPJ Suceava și Asociația RESTART PLUS au acordat Centrului Social MARIA WARD din Rădăuți o plachetă și o diplomă de excelență în semn de apreciere și stimulare a parteneriatului solid.
De altfel, polițiștii și membrii Asociației RESTART PLUS au desfășurat în pereioada decembrie 2021 – martie 2022 o serie de activități interactive cu minorii care frecventează Centrul Social MARIA WARD, fiind promovate recomandări preventive în vederea conștientizării unor riscuri la care sunt expuși tinerii în ceea ce privește infracționalitatea la viața sexuală și abuzurile în toate formele lor.
Elevilor și tuturor beneficiarilor le sunt oferite informații despre formele de violență sexuală, recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei.
Discuții sunt purtate și cu adulții și vizează îndeosebi conștientizarea acestora asupra responsabilității pe care trebuie s-o manifeste, ei fiind cei care contribuie definitoriu la educația și siguranța copiilor prin comunicare, deschidere, supraveghere permanentă.
Materialele informative pentru copii sunt realizate de psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”.
Copiilor le este dedicată și o pagină web care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite
Victimele agresiunilor sexuale pot suna gratuit la numărul 116111, (Asociația Telefonul Copilului), pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online https://www.116111.ro
Recomandări adresate părinților:
• Faceți tot ce puteți pentru a vă feri copiii de abuz. Vorbiți cu ei despre secrete, despre limitele personale !
• Ajutați-i să vă memoreze numărul de telefon și să învețe adresa de acasă!
• Arătați-le cum să recunoască de la distanță furia, frica și alte emoții puternice!
• Credeți-i! De fiecare dată când se întâmplă ceva, interveniți şi luați măsuri!
• Învățați-i să memoreze cât mai multe detalii despre agresor(i), precum: vârsta, îmbrăcămintea, aspectul fizic, semne particulare!
• Spuneți-le că nu e vina lor că există persoane care nu respectă limitele personale, dar că e datoria lor să se protejeze și a noastră, ca părinți, să-i ajutăm cu tot ce putem!
• Activitatea copilului ar trebui să fie monitorizată în permanență, atât în viața reală, cât și în mediul online, însă nu transformați acest proces într-un control excesiv care să îl determine să se ascundă de dumneavoastră!
• Asigurați-vă că, atunci când nu știe dacă un comportament este acceptabil, vă va cere ajutorul!
Lasa un raspuns