Prim-ministrul Dacian Cioloș denunță paradoxul care planează asupra sistemului de sănătate din România.

Demnitarul a calificat drept paradoxal faptul că în România există școli medicale foarte bune, dar sistemul de sănătate publică este unul deficitar.

„Este, probabil, un paradox, căruia va trebui să-i găsim noi răspunsul și rezolvarea în anii care vin, faptul că în domeniul sănătății, în medicină avem școli universitare de elită în Europa și în lume, însă în sistemul de sănătate publică avem încă multe nemulțumiri și multe lucruri pe care trebuie să le corectăm. Și cred că trebuie să pornim de aici: orice problemă dacă ea nu e recunoscută în primul rând și identificată foarte clar, ea nu poate să fie rezolvată”, a declarat Dacian Cioloș, luni, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

În continuare, șeful Guvernului a explicat ce se poate face pentru găsirea unor soluții.

„Cred că și din acest punct de vedere avem un efort de făcut și cei care lucrează în sistemul de sănătate publică și cei care avem o responsabilitate directă sau indirectă vizavi de acesta să recunoaștem problemele, problemele structurale, problemele de funcționare. Să recunoaștem că ele există, să le identificăm în mod clar, să le aducem la lumină și apoi să vedem, în măsura posibilităților societății noastre de a susține rezolvarea lor, să le găsim soluții în timp. Și din acest motiv, sănătatea și educația le-am stabilit și noi în acest scurt mandat de un an ca priorități, fără pretenția de a dori să rezolvăm toate problemele, dar cel puțin să avem onestitatea și curajul de a scoate la lumină problemele pe care trebuie să le rezolvăm și încet încet să putem să ne propunem și soluții”, a detaliat Cioloș.

El a adăugat că e nevoie să ne recâștigăm încrederea în sistemul de sănătate din România.

„Înainte de vorbi de resurse alocate sănătății, sunteți conștienți că avem nevoie în primul rând să găsim acele resurse care să ne motiveze să mergem mai departe și să ne responsabilizeze în modul în care privim și în modul în care tratăm sistemul de sănătate. Aici, dvs ca studenți, ca viitori medici, aveți un rol esențial. (…) Așteptăm și de la dvs ca în momentul în care veți ajunge să profesați, să fiți în măsură, prin contribuția pe care o veți aduce, să recâștigați și să recâștigăm încrederea în sistemul de sănătate”, a menționat Dacian Cioloș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.