În urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 și după cum s-a anunțat și în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator”, UE intenționează să intensifice coordonarea la nivel european pentru a se asigura că cetățenii europeni nu se vor confrunta cu penurii de alimente în timpul crizelor. Astfel, Comisia Europeană a adoptat astăzi, 12 noiembrie, Planul de urgență pentru aprovizionare și securitate alimentară.

În acest scop, Comisia Europeană va înființa un Mecanism european de pregătire și de reacție în caz de criză în domeniul securității alimentare (EFSCM), un grup de experți în lanțul de aprovizionare cu alimente coordonat de Comisie pentru a face schimb de date și practici și pentru a consolida coordonarea.

Comunicarea Comisiei de astăzi recunoaște că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare în anumite domenii pentru a continua să se asigure aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în perioade de criză.

„Având în vedere impactul din ce în ce mai mare al schimbărilor climatice asupra producției alimentare, precum și riscurile legate de sănătatea publică, amenințările cibernetice sau schimbările geopolitice care amenință funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, un plan de urgență al UE pentru aprovizionarea și securitatea alimentară este din ce în ce mai relevant”, se arată în comunicatul oficial al Executivului European.

Acest plan de urgență, care este esențial pentru îmbunătățirea pregătirii UE, va cuprinde o abordare colaborativă între toate sectoarele publice și private care fac parte din lanțul de aprovizionare cu alimente. Din partea sectorului privat, vor fi incluși fermierii, pescarii, producătorii din acvacultură, procesatorii de alimente, comercianții și comercianții cu amănuntul, precum și transportatorii și cei din logistică. Autoritățile UE, naționale și regionale vor avea, de asemenea, un rol central în acest plan.

Planul în sine va fi pus în aplicare prin intermediul mecanismului european de pregătire și de răspuns la criza de securitate alimentară (EFSCM), care va fi lansat de Comisie.

EFSCM se va baza pe un grup de experți, care va reuni reprezentanți ai statelor membre și ai unor țări terțe și actori din toate etapele lanțului alimentar, precum și pe un set de reguli de procedură care să îi reglementeze funcționarea. Grupul se va întruni periodic, iar în caz de criză, în cel mai scurt timp și atât de frecvent cât este necesar.

Acesta se va concentra pe activități specifice și pe un set de acțiuni care vor fi finalizate între jumătatea anului 2022 și 2024:

previziune, evaluare și monitorizare a riscurilor: îmbunătățirea pregătirii prin utilizarea datelor disponibile (inclusiv cu privire la vreme, climă, piețe);

continuarea analizei vulnerabilităților și a infrastructurii critice a lanțului de aprovizionare cu alimente;

coordonare, cooperare și comunicare: schimbul de informații, de bune practici, de planuri naționale de urgență;

elaborarea de recomandări pentru abordarea crizelor;

coordonarea și cooperarea cu comunitatea internațională.

„Lanțul nostru de aprovizionare cu alimente a dat dovadă de o rezistență puternică în timpul pandemiei COVID-19. Cetățenii noștri nu au avut parte de penurie de alimente, evitându-se astfel o criză alimentară pe lângă cea de sănătate. Acest lucru se datorează, de asemenea, politicii noastre agricole comune. Securitatea alimentară va continua să se afle în centrul politicilor noastre. Planul de urgență prezentat astăzi asigură pregătirea UE și o coordonare temeinică între statele membre și sectoarele public și privat pentru a evita deciziile unilaterale și pentru o gestionare mai eficientă a crizelor”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul responsabil cu agricultura.

Stella Kyriakides, comisarul responsabil cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat că „Planul de urgență prezentat astăzi ne va ajuta să fim mai bine pregătiți și să asigurăm aprovizionarea și securitatea alimentară în perioade de criză. Sănătatea noastră este legată de disponibilitatea și calitatea alimentelor pe care le consumăm, iar sistemele noastre alimentare nu pot fi rezistente la crize precum COVID-19 dacă nu sunt sustenabile”, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.