Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Suceava i-a felicitat, luni, 13 iunie, pe directorii celor nouă unități școlare din județ care au reușit să obțină titlul de „Școală Europeană” și le-a înmânat câte o diplomă de excelență în semn de recunoștință pentru munca depusă. Acest gest făcut de inspectorii suceveni a fost precedat de premierea făcută de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, miercuri, 8 iunie 2022, la Palatul Parlamentului, când a premiat unitățile de învățământ preuniversitar câștigătoare la a XVII-a ediție a Competiției Naționale „Școală Europeană” 2022. Trebuie precizat că festivitatea de la București a debutat cu premierea școlillor sucevene aflate în top datorită calității documentațiilor depuse și a echipelor performante care au derulat proiecte europene.

Delegația județului Suceava a fost formată din reprezentanții unităților școlare câștigătoare, directori, profesori și elevi implicați în organizarea și derularea de proiecte europene și reprezentanții I.S.J. Suceava, respectiv inspectorul școlar general prof. Grigore Bocanci și inspectorul școlar pentru proiecte educaționale, prof. Lidia Acostoaie.

Inspectorul general al Inspectoratului Școla Județean Suceava, prof. Grigore Bocanci, a informat că la ediția din acest an, la nivel național, au fost depuse 131 de candidaturi, iar din județul Suceava au participat în competiție nouă unități școlare din care toate  premiate: Școala Gimnazială nr. 10 Suceava cu 193 de puncte, Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret cu 191 de puncte, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava cu 189 p, Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc cu 186 p,  Colegiul Tehnic „Petru Mușat”  Suceava cu 183 p, Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc cu 183 p, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu’’ Suceava cu 181 p, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc cu 181 p și Liceul cu Program Sportiv Suceava cu 173 p.

De menționat este faptul că două școli reconfirmă titlul pentru a doua oară. Este vorba despre Colegiul Tehnic „Latcu Voda Siret” și Colegiul National „Dragos Vodă” Campulung Moldovenesc, patru școli pentru a treia oară, respectiv Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc și Liceul cu Program Sportiv  Suceava, în timp ce Şcoala Gimnazială Nr.10 Suceava este la al patrulea titlu, iar Colegiul Tehnic „Petru Musat” Suceava la al cincilea. Școala Gimnazială George Voevidca Câmpulung Moldovenesc este debutantă în competiție cu primul titlu.

Distribuția pe județe a celor 90 de școli câștigătoare la nivel national plasează județul Suceava pe locul II, după București, la egalitate cu județul Dolj, dar cu cele 9 școli câștigătoare situate în primele 34 de unități la nivel national și cu două unități școlare situate în top 5: Școala Gimnazială nr. 10 Suceava – locul III și Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret – locul IV.

„Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. În mod excepțional, în condițiile întreruperii din perioada 2020 – 2021, valabilitatea certificatelor „Școală Europeană” obținute de unitățile de învățământ la edițiile din 2017, 2018 și 2019 este de 5 ani.

Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa. Obținerea titlului de „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile depuse pentru menținerea titlului obținut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide”, a declarat prof. Grogore Bocanci.

Lansată în 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană (UE), competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale.

Evaluarea candidaturilor s-a realizat pe baza următoarelor  9 criterii:

  1. coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a unității şcolare,
  2. integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii;
  3. performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor;
  4. asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație;
  5. continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene;
  6. strategie şi modalităţi de implementare și evaluare;
  7. strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor);
  8. dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană;
  9. calitatea și coerența documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2019-2022, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare școală premiată beneficiază și de suma de 5.000 lei, utilizabilă pentru dotarea instituției.

La cele 17 ediții ale competiției (2004-2022), 25 de unități de învățământ din județ au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.