Seria articolelor despre apropiatul Congres al PNL continuă, arătându-vă ce capcană îi pregătesc lui Ludovic Orban foștii co-președinți Alina Gorghiu și Vasile Blaga, care au devenit niște păpușari în spatele candidatului pentru șefia liberalilor.

În toată agitația alegerilor interne și, mai ales, a pregătirii Congresului PNL de pe 17 iunie, lipsește un personaj foarte important: fostul președinte Alina Gorghiu. Ea a devenit cunoscută după ce a condus Partidul Național Liberal către cel mai mare dezastru electoral din istoria sa – să amintim doar faptul că la localele din București liberalii au fost învinși de către USB-ul lui Nicușor Dan, obținând un scor cu 1 în față (după penibila alba-neagra pe care conducerea de atunci a PNL a jucat-o cu candidații pentru Primăria Generală), iar la parlamentare au pierdut majoritatea în județe tradițional de dreapta (precum Bihor, Arad și chiar Timișul pe care Gorghiu îl reprezintă acum în Senat).

Alina Gorghiu sau Cronica unor eșecuri și a unei execuții fără remușcări

Ca un preambul, amintim că aceeași Gorghiu a devenit președinte al PNL în decembrie 2014 (nu ca urmare a vreunui Congres, dar nu mai stăm acum să despicăm firul în patru) tocmai pe valul reformist din partid, formațiunea galbenă mândrindu-se în acea perioadă că se afla în plin proces de lepădare de vechii baroni. De altfel, un an mai târziu, PNL adopta vestitul „Decalog al integrității”, care (fie și numai pe hârtie, întrucât pe teren a fost încălcat într-o veselie) stabilea criterii draconice pentru cei care aveau de gând să candideze în scrutinurile anului următor.

Ei bine, după rușinosul an electoral 2016, Alina Gorghiu s-a retras aparent din prima linie a PNL. Subliniem din plin cuvântul „aparent”, fiindcă el – coroborat cu „Decalogul” sus-amintit – va face trecerea către esența materialului de față.

Concret, surse politice au declarat pentru PSnews.ro că Alina Gorghiu încearcă acum să își spele imaginea pătată de eșecurile anului trecut și să se lipească tocmai de unul pe care nu numai că l-a contestat, ci și s-a debarasat de el fără nici cea mai mică remușcare. L-am numit pe Ludovic Orban, unul dintre principalii candidați la președinția PNL și cel care a fost lăsat fără nici cea mai mică încercare de salvare a aparențelor să iasă din cursa pentru Primăria Capitalei după ce DNA îl pusese sub urmărire penală. Ca o paranteză: la finele lunii ianuarie, Orban a fost achitat în primă instanță, dar nu ținem minte ca Gorghiu să își fi făcut vreun proces de conștiință că – prin pasivitate își executase colegul de partid.

Mai exact, sursele PSnews.ro arată că echipa din jurul lui Ludovic Orban are acum o strategie bine pusă la punct de reactivare a Alinei Gorghiu.

Problema este că filiala Timiș (unde Gorghiu este senator) a votat aproape în unanimitate susținerea moțiunii celui mai important contracandidat al lui Orban, Cristian Bușoi, pentru Congresul PNL din 17 iunie. Cu toate acestea, sursele PSnews.ro susțin că Alina Gorghiu a rămas fidelă cauzei baronilor din spatele lui Ludovic Orban. Astfel, în primă fază, fosta șefă a PNL și-a trimis pupilii cățărați parlamentari fără niciun merit politic (Mara Calista și Florin Cîțu) să îi reprezinte interesele lângă Ludovic Orban. Tactica este de înțeles: Gorghiu încă nu își permite să se afișeze personal, pentru a nu își asocia cu Ludovic Orban imaginea dezastruoasă pe care o are în interiorul partidului, din motivele pe care vi le-am expus mai sus.

Și Vasile Blaga a băgat capul în poză

Iar aici putem descifra și un alt interes, mai ascuns, al Alinei Gorghiu: susținându-l pe Ludovic Orban, îl constrânge moral să nu își mai calibreze discursul pe greșelile evidente ale fostei conduceri. Și ne referim aici atât la conducerea cu președinte unic, cât și la cea precedentă, în sistem bicefal. Nu de alta, dar și Vasile Blaga s-a alăturat „cooperativei” din spatele lui Ludovic Orban, fostul deputat avându-i acum alături, la vedere, pe ambii foști copreședinți ai PNL.

Mai precis, sursele PSnews.ro afirmă că Blaga și-a trimis locotenenții grei Mircea Hava și Gheorghe Falcă (din fostul PDL), dar și pe Ilie Bolojan (din vechiul PNL) să își ofere susținerea pentru Ludovic Orban, iar Gorghiu (pe măsura puterilor și a anvergurii ei politice) pe cele două odrasle pe care le-a trimis în decembrie în Parlament: Mara Calista și Florin Cîțu. Sigur: cine are o minimă cunoștință despre istoria recentă a PNL zâmbește ironic când îi vede în aceeași balanță pe de o parte pe Hava, Falcă și Bolojan, iar pe de altă parte pe Calista și Cîțu, dar, în ultimă instanță, așa îți faci debutul într-ale sforilor și fitilelor de partid.

Baronii PNL-PDL și scopul final al Alinei Gorghiu

Nu întâmplător i-am pomenit pe baronii Mircea Hava și Ilie Bolojan: echipa Orban deja a bătut în cuie aceste nume pentru funcțiile de prim-vicepreședinți, în timp ce a treia astfel de poziție i-a fost promisă unui liberal fără scandaluri legate de coadă – l-am numit pe senatorul de Prahova Iulian Dumitrescu.

V-ați gândit probabil că Ludovic Orban va schimba organigrama, renunțând la a patra funcție de prim-vicepreședinte? Nici vorbă: cele mai recente informații ale noastre arată că, pe ultima sută de metri, Alina Gorghiu își va anunța candidatura la funcția de prim-vicepreședinte.

Ludovic Orban își împletește singur sforile

Din câte se pare, Orban este dispus să facă absolut orice pentru a obține funcția de președinte. Chiar și să renunțe la o minimă demnitate, în favoarea unora care să îl păpușărească în scopuri deloc congruente cu idealurile de integritate recent trâmbițate de către PNL. Dacă toate aceste mutări îl vor face președinte pe Ludovic Orban, atunci Partidul Național Liberal va avea o gravă problemă de funcționare. Nu de alta, dar noul președinte va fi lider doar cu numele; în esență, el se va trezi legat de mâini și de picioare, fără majoritate în viitorul Biroul Executiv (BEx) și total dependent de cei care au condus PNL spre dezastru: cuplul tragicomic Vasile Blaga și Alina Gorghiu.

Ați putea spune că Orban are, totuși, o șansă: personalitatea sa rebelă și vulcanică. E greu de crezut că o asemenea personalitate va putea duce PNL în altă zodie decât una a conflictului intern permanent. Iar anul electoral 2019 nu este departe – viitoarea conducere liberală va trebui să țină cont de următoarele alegeri prezidențiale, un examen mult mai dur decât Congresul din iunie.